USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

«Коли вперше одягла, то відчула, що мене щось гріє»: волинянка отримала у спадок від бабусі столітню вишиванку

17 Травня 2024 19:24
Волинянка Наталія Матвіюк у День вишиванки, який відзначають 16 травня, одягла сорочку, якій майже 100 років. Вишиванку вона отримала в спадок від бабусі.

Про це жінка розповіла Суспільному.

В орнаменті сорочки – суниці та лісові трави. Вишита вона дрібним хрестиком на домотканому полотні. Вишила сорочку прабабуся Наталії Матвіюк.

«Сорочка вишивалася без канви. Я думаю, що не одну нічку прабабця просиділа за цією вишиванкою. Тут кожен шов зроблений вручну. Десь пізніше вона його поправляла за допомогою швейної машинки», – розповідає волинянка.

Пані Наталія розповіла, що її бабця і прабабця – родом із села Студенець, що на Черкащині. Ще при житті бабуся Софія Миронівна перекладала свої речі та вони з сестрою побачили дві вишиті сорочки. Одну вишиту сорочку бабуся передала Наталії, іншу – її сестрі.
«Оскільки це був Радянський Союз, а вона – вчителька на селі. Сім’я інтелігенції була, а на той час не можна було показувати, що ти щирий українець, маєш вишиванку і можеш носит», – розповідає жінка.

Читат ще: «Він вдягнув її вперше і востаннє»: історія вишиванки загиблого учасника АТО з Волині Ігоря Климюка

Наталія Матвіюк розповіла, що ці сорочки бабусі передала її мама, коли вона поїхала вчителювати на Волинь, у село Четвертня Маневицького району, щоб вони її оберігали. Тепер вишиванка слугує оберегом для пані Наталії.
«Я дуже переживала, як буде поводити ця тканина і нитки після прання. Тому що хотілося її одягати, а не лише мати просто так. І коли я її вперше одягла, то відчула, що мене щось гріє. І зараз я намагаюсь одягати її у важливі для мене періоди, коли я маю прийняти якесь рішення», – розповідає волинянка.

Зараз, каже Наталія Матвіюк, одягає вишиванку і у будень, і на свято. Це світла пам’ять про рідну людину і сімейні традиції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus