USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Коли волинські п’ятикласники отримають паперові підручники

12 Вересня 2022 07:00
Українські п’ятикласники розпочали навчання без паперових підручників. Замість друкованих книг у Міністерстві освіти і науки пропонують використовувати електронні. Коли будуть друковані підручники для учнів п’ятих класів, які цього року йдуть у Нову українську школу, поки не відомо.

Учителі, учні та батьки мусять адаптуватися до нових реалій. Яка ситуація з забезпеченням підручниками на Волині і як у волинських школах призвичаюються до навчання без друкованої книги – в сюжеті ТРК «Аверс».

У бібліотеці Луцького ліцею № 27 підручники для учнів п’ятого класу є, але вони не відповідають новій освітній програмі.

«Що стосується нових підручників для п’ятих класів Нової української школи, то їх немає. В цьому винна лише війна», – говорить директорка Луцького ліцею № 27 Вероніка Захарчук.

Цьогоріч на друк підручників за програмою Нової української школи виділили 1,3 мільярда гривень, але через війну ці кошти спрямували на потреби Збройних сил України. Тому нині міністерство – в пошуках коштів на друк книг.

«Насправді проблема не тільки в підручниках для п’ятих класів. Підручники поновлюють кожні п’ять років. Пілотні підручники, за якими вчилися перші класи НУШ, цього року теж мали б перевидавати. В них весь час вносять правки. Тобто підручник не видається один раз назавжди. Тому проблема не тільки з новими, а ще з тими підручниками, які перевидають», – пояснює Вероніка Захарчук.

Однак навіть якщо міністерство знайде гроші на друк підручників, невідомо, який із них будуть друкувати в першу чергу.

«Із предмета немає одного підручника. До четвертого класу в нас були програма Савченко та програма Шияна. Усі вчилися за двома програмами. А з п’ятого класу, наприклад, із математики є п’ять програм, є різні програми з природознавства і так далі. Тобто з кожного предмета є вибір. І кожна школа торік обирала програму, за якою хоче працювати. Організовано через програму «Курс школа» всі школи вибирали підручники. Це вибір пріоритетності, тобто ми хочемо цей, але якщо він не вийде, тоді візьмемо цей підручник. Тільки після цього відбувся конкурс. У зв’язку з воєнними діями конкурс відбувся пізніше. Те, які підручники отримали право бути надрукованими за державний кошт, озвучили в червні. Тепер стоїть питання: міністерство знайде гроші на те, щоб надрукувати саме той підручник, який обрала наша школа, чи інший? Ми не знаємо, кому пощастить з паперовим підручником», – розповідає Вероніка Захарчук.
Наразі Міністерство освіти і науки України пропонує альтернативу – електронні підручники для 1-11 класів, які є на сайті Інституту модернізації змісту освіти. Гіперпосилання на електронні підручники розміщують на сайтах шкіл і в клас-румах.

На уроках діти можуть користуватися підручниками, завантаживши їх у ґаджети. Часто сторінки з підручника вчителі виводять на екрани моніторів у класі. Окрім того, сторінки електронного підручника можна роздрукувати.

Найтяжче тим батькам, які разом з дітьми займаються вдома, адже робити це набагато легше, коли маєш паперовий підручник. Незручності також відчувають діти з сільських місцевостей, де не завжди є інтернет чи потрібний ґаджет.

«Підручники є – їх немає матеріально, тобто паперових варіантів. Триває війна. На жаль, держава не мала можливості їх видрукувати та доставити до шкіл. На сайтах Міністерства освіти, Інституту модернізації змісту освіти викладено електронні версії підручників, обрані навчальними закладами, зокрема нашою школою. Діти та батьки знають, де можна знайти ці електронні підручники. Дитина може прийти з флешкою і завантажити їх у нашій бібліотеці», – зазначає директор Луцького ліцею № 26 Іван Леуш.

Старшокласники ліцею № 27 мають різні думки щодо електронної книги.

«Я працювала з електронними підручниками. Це доволі комфортно. І не потрібно носити тяжкий портфель. Якщо обирати між паперовим і електронним, то я виберу електронний підручник. Його можна завантажити на телефон чи інший пристрій», – розказує учениця 11 класу Ольга Полянська.

11-класниця Ірина Бокач віддає перевагу паперовим книгам: «Я вибрала би паперові підручники, тому що це більш комфортно і я не так напружуюся, коли користуюся ними».

«Електронні підручники кращі для школи, тому що їх легше носити… Натомість вдома мені зручніше користуватися паперовими. Я люблю книжки. Їх краще тримати вдома й не переносити», – говорить учениця 11 класу Ангеліна Марчук.

Вирішити питання забезпечення п’ятикласників підручниками на рівні міста не можливо, адже це компетенція Міністерства освіти і науки. В управлінні освіти та науки Волинської облдержадміністрації зазначають: наразі в області є лише підручники для п’ятого класу з польської мови, які надрукували за благодійні кошти.

«Усі інші обіцяють доставити до кінця року. Електронні підручники доступні з усіх предметів», – додає керівниця управління освіти і науки ОДА Людмила Плахотна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Наталія Показати IP 12 Вересня 2022 14:39
Доброго дня,Я хочу сказати моя дитина навчається в 5 класі.Нам тяжко користуватися електроним підручником,в нас немає таких телефонів щоб все підтримувало і завжди пише не вистачає пам'яті а комп'ютера,ноутбука,планшета в нас немає таких коштів щоб купити і моя думка що багато таких є родин що немають таких коштів щоб могли купити.
Наталія Показати IP 13 Вересня 2022 18:32
Немає підручників. Відсутня програма освіта волинських дітей за кордоном. Управління освіти щось мекає з цього приводу не дуже впевнено, школа мовчить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus