USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.40 10.60

Колекціонерка городніх культур з Луцького району вирощує 74 сорти томатів

14 Квітня 2024 18:35
Наталія Боярчук із села Гірка Полонка Боратинської громади колекціонує культурні рослини. Цьогоріч жінка зібрала нову колекцію томатів і висадила 74 сорти.

Про це вона розповіла Суспільному. З її слів, загалом має понад тисячу різних культур – від салатів до картоплі. Томати ранніх і пізніх сортів господиня сіяла з 24 лютого до 17 березня.

«Тут у нас «Сержант Пеппер», «Шоколадне серце Рейнхарда» і «Червоний вугіль». Тут «Сибірський банан», «Казанова» і «Черевички». Це останній томатик сорту «Жираф», його побив град, але він зарубцювався і зберігся до цієї пори. Цей томатик «Монгольський карлик» можна вирощувати у горщику, в кого немає городу», – розповідає волинянка.

Читати ще: Волинянка вирощує 120 сортів квасолі, гороху, нуту і бобів

Щоб не плутатися, де яка розсада, Наталія Боярчук кожен горщик підписує.
З її слів, найкращий догляд за маленькими рослинами – це вчасний полив, а висівати насіння слід у заздалегідь підготовлений поживний ґрунт. Серед різних компонентів, зазначає жінка, додає яєчну шкаралупу, яку висушує та змелює в кавомолці.
«Тут у рівних долях ґрунт із компостної ями та два види купленого ґрунту з нейтральним рівнем PH. Біле – це агроперліт. Обов'язково додаю золу, просіюю. Важливо – це шкарлупа яєць. Помилка багатьох, що вони її просто дроблять ті кидають в ґрунт, але вона не встигає розкластися й не дає поживи рослинам», – каже господиня.
Читати ще: Схожа на банан, кольорова і пальчикова: волинянка вирощує екзотичну картоплю

Город біля дому Наталія використовує для розсади, однак більшість культур, зокрема гарбузи й кабачки, висаджує в полі.
«Цю ділянку тримаю під квасолю, навіть тички не прибираю. А тут навмисно посаджені карликові дерева, щоб не займали багато місця», – пояснює.
Читати ще: «Я закохалася в цю роботу»: як сім’я на Волині вирощує томати, огірки, перці та баклажани на продаж

Біля своєї ділянки Наталія Боярчук облаштувала компостну яму, куди скидає органічні рештки з кухні, послід тварин тощо, де все перегниває і пізніше стає добривом.
«Тут свіже, ось такий має вигляд, а через три-чотири роки буде таке: ось виглядають ці всі хробаки каліфорнійські, які переробляють увесь цей компост», – показує волинянка.

Для зручності й контролю розсади Наталія Боярчук має журнал, у якому веде облік усіх рослин.
Беручись за городництво, додає жінка, потрібно постійно вивчати сорти рослин, препарати, якими можна їх захищати від шкідників.
«Щоб не плутатися в тому, що сію, веду чіткий контроль: дати посіву. Головний мій помічник – це старший син, а ще – його побратими і всі воїни, які дають мені змогу робити цю справу, яку я люблю», – каже Наталія Боярчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Людмила Показати IP 14 Квітня 2024 20:09
Яка чудова жінка! Втілення любові до землі і праці! Рясних і щедрих врожаїв пані Наталії! Хай з Перемогою повертаються сини!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus