USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.60
  • PLN 10.25 10.50

Кліматолог пояснив причину аномальної спеки в Україні

30 Липня 2024 23:13
Недавню спеку в Україні спричинило підвищення температури через вплив аграрних і промислових центрів у північній півкулі. Вони забруднюють атмосферу і змінюють хмарний покрив.

Аграрні та промислові центри півночі забруднюють атмосферу, змінюючи хмари в Арктиці, заявив кандидат географічних наук, керівник відділу фізики атмосфери та геокосмосу в Національному науковому антарктичному центрі Денис Пишняк, передає «Главком».

«Якщо парникові гази досить рівномірно розподіляються навколо земної кулі, то леткі забрудники, що впливають на хмарний покрив, концентруються більш локально – на півночі нашої планети. У північній півкулі розташовані основні аграрні та промислові центри світу, забруднення від яких може впливати на хмарний покрив Арктики. Цього не скажеш про південну півкулю, що значною мірою покрита океанами», – розповів він.

Читати ще: В уряді назвали втрати зернових через спеку

Сільське господарство є важливим джерелом доходу для України, зазначив Пишняк. Водночас його розвиток під загрозою через підвищення температури, що призводить до посухи. А це викликає проблеми з доступом до чистої питної води.

«Щоб її вирішити, в Україні вже зараз починають інтенсивно використовувати підземні води для зрошення. Роблять свердловини з усіма супутніми наслідками – пересиханням річок, озер та криниць», – додав науковець.

2024 рік став роком кліматичного катаклізму. Минулого тижня світ пережив три найспекотніші дні в сучасній історії, а кожен з останніх 13 місяців без винятку бив історичні температурні рекорди. Понад 70% усіх працівників у світі, або майже 2,5 млрд людей, страждають від екстремальних температур, пише BBC.

Читати ще: Небезпечна для здоров'я спека посилюється в Європі, – вчені
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus