USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.50
  • PLN 10.46 10.64

Клімат змінюється: синоптики зафіксували в Луцьку два температурні рекорди

Сьогодні 13:36
17 та 18 серпня синоптики зафіксували в Луцьку черговий рекорд максимальної температури повітря. Температурні рекорди в літню пору, особливо в серпні, на Волині почастішали.

Про це в коментарі Суспільному розповіла чергова синоптикиня обласного центру з гідрометеорології Леся Пасічник.

17 серпня максимальна температура повітря в Луцьку перевищила на +0,9°С рекордне значення 2023 року. За даними спостережень метеостанції температура цього дня становила +32,9°С. 18 серпня максимальна температура повітря в Луцьку перевищила на +0,9°С рекордне значення 1985 року і сягнула +32,4°С.

Зі слів Лесі Пасічник, такі температурні показники цими вихідними зумовило тепле і сухе повітря з південних широт, зокрема з півночі Африки.

Читати ще: Спека не відступає: якою буде погода на Волині цього тижня

"Останніми роками спостерігаємо ефект глобального потепління. Є у нас на Волині тенденція до високих температур в серпні. Ще 20-30 років високі серпневі показники були значно рідше, ніж останні пʼять років. Клімат дещо змінюється в сторону зменшення кількості опадів, і стає все сухіше й тепліше ", — пояснила сказала синоптикиня.
В останній декаді серпня цього року температурні показники в області — на рівні 33-35 градусів тепла. Ймовірно, ще один черговий рекорд у серпні можна очікувати 21 серпня.

За останні 15 років середня річна температура на Волині підвищилася на два градуси, що підкреслює загальну тенденцію щодо зміни клімату.

Читати ще: Світ наближається до «критичного порогу» середньомісячної температури, – синоптикиня

Перший температурний рекорд, який зафіксували синоптики влітку 2024 року, відбувся 13 липня: температура перевищила на 2,3°С рекордне значення 2016 року і сягнула +35,9°С.

До слова, у Волинському обласному гідрометеоцентрі, спостереження на метеостанції Луцька ведуться із 1947 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus