USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.45 10.62

Кілька штрихів до історії Єзуїтського колеґіуму Луцька

Сьогодні 09:08
Освітній заклад, що його фундували отці єзуїти, з’явився в Луцьку на території Окольного замку на початку ХVII століття. Тоді в місто прибули єзуїти Зиґмунт Обріціус та Миколай Ясковський. Вони заснували місійний дім. Єпископ віддав їм одну з каплиць Кафедрального храму. Для помешкання – кімнати кафедральних споруд, іменованих Палацом єпископа.

Залучення ордену в освітню систему Луцька і Волині відбувалося поетапно. Від початку засновували єзуїтську місію. Дещо пізніше вона переростала у резиденцію. Згодом перетворювалася на колеґіум. У воєводському Луцьку ці три ланки розвинулися достатньо стрімко – від 1604 до 1608 року. Першим ректором став Зиґмунт Обріціус.

Щоб забезпечити економічну основу діяльності, у 1606 році єзуїтам було надано фундаційний привілей. У ньому йшлося, що майбутньому Луцькому колегіуму належатиме низка сіл, десятина з Кобринського староства, 20 мішків борошна щорічно для випікання власного хліба, млин, дві корчми, рілля за містом і десятина з вилову риби.
Наполеон Орда. Панорама Луцька у першій половині ХІХ століття
Наполеон Орда. Панорама Луцька у першій половині ХІХ століття

Далі відбувалося ще багато дарувань, фундацій і робіт. Через три роки єзуїти отримали королівський привілей на початок будівництва колеґіуму.
План Луцького колеґіуму єзуїтів авторства італійського архітектора Бенедикто Моллі, 1646 рік
План Луцького колеґіуму єзуїтів авторства італійського архітектора Бенедикто Моллі, 1646 рік
Читати ще: Кілька штрихів до історії луцьких вірменів чотириста років тому

Навчання у єзуїтів було безплатним. Це давало поштовх наповненню аудиторій учнями-спудеями різних соціальних та релігійних представництв. Найбідніших вихованців утримувало Товариство Ісуса. Вони могли жити при колеґіумах в окремих приміщеннях, бурсах. У Луцьку на утримання бурси спочатку виділяли 40 флоринів із бюджету колеґіуму, потім – 80.
Відтиск печатки Ордену отців єзуїтів Львова, 1755 рік
Відтиск печатки Ордену отців єзуїтів Львова, 1755 рік
Іншими бурсами були музичні. Вони забезпечували музично-хоровий супровід богослужінь і публічних виступів єзуїтів. У Луцьку така діяла з 1616 року. Навчання було трирічним. Тут училися грати на музичних інструментах, читати і писати ноти, співати. Після навчання учнів зобов’язували ще три роки навчати інших. Після цього – або випускатися, або ставати найманим працівником єзуїтського хору.
Коридор Луцького єзуїтського колеґіуму, фото початку ХХ століття
Коридор Луцького єзуїтського колеґіуму, фото початку ХХ століття
Єзуїтська освіта в Луцькому колеґіумі поділялася на дві частини: вищу і нижчу. Учні також поділялися на дві категорії. Першу складали світські випускники. Другу – майбутні священники. Складніші дисципліни, як-от богослів'я, викладали на другому рівні здобуття освіти.
Єзуїтська книгозбірня на світлині 1916 року
Єзуїтська книгозбірня на світлині 1916 року
Нижча школа складалася з класів граматики, поетики і риторики. У вищих класах приєднувався дво-трирічний курс філософії (включав студіювання логіки, математики, фізики і метафізики).
Луцьк і єзуїтські будівлі на малюнку Міхала Кулеші, 1852 рік
Луцьк і єзуїтські будівлі на малюнку Міхала Кулеші, 1852 рік
Читати ще: Кілька штрихів до історії Лютеранської кірхи у Луцьку

Навчання у єзуїтському колеґіумі без перебільшення відкривало шлях до військових і державних посад. Забезпечувало вільне пересування територією Європи. Давало можливість знайти себе у будь-якій сфері інтелектуальної зайнятості в Ранньому Новому часі.

Оксана ШТАНЬКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus