USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.55 41.85
  • PLN 10.60 10.80

Хворих на COVID-19 нерідко вбиває не вірус, а цитокіновий шторм, – вчені

7 Серпня 2021 19:57
Канадські вчені виявили кореляцію між концентраціями Gal-9 - білка, який задіяний у таких біологічних процесах, як вироблення імунітету, і прозапальних цитокінів, вивільнення яких призводить до цитокінового шторму.

Робота науковців з Університету Альберти (Канада), які запропонували пояснення ще однієї причини цього небезпечного стану, опублікувана в журналі mBio, передає Укрінформ.

У більшості тих, хто заразився коронавірусом, симптоми відсутні або проявляються лише в слабкій мірі, проте частина хворих переносить недугу важко та потребує госпіталізації. У пацієнтів, які потрапили через COVID-19 до лікарень, частим ускладненням вважається гострий респіраторний дистрес-синдром - серйозний прояв дихальної недостатності, що супроводжується некардіогенним набряком легенів, порушеннями дихання і гіпоксією. В результаті може розвиватися поліорганна недостатність і наступати смерть.

Читати ще: Вчені створили прилад, який реагує на небезпечний перебіг COVID-19

Хоча механізм пошкодження легенів і поліорганної недостатності при коронавірусній інфекції не зовсім зрозумілий, цитокіновий шторм, як припускають вчені, сприяє патогенезу COVID-19.

Функція Gal-9 в організмі пацієнтів з COVID-19 залишалася маловивченою. Тому автори нової роботи вирішили виміряти концентрацію цього білка в крові 120 заражених SARS-CoV-2 і порівняти з контрольною, здоровою групою (59 осіб), а також ВІЛ-інфікованими та людьми з вірус-асоційованими пухлинами (161 осіб).

За словами вчених, галектін-9 «натаскує» імунні клітини на вироблення і швидке вивільнення прозапальних цитокінів у відповідь на SARS-CoV-2. А оскільки через запалення пошкоджуються тканини, з клітин вивільняється ще більше Gal-9, починаючи тим самим порочне коло. Навіть якщо хворі переживуть цитокіновий шторм, порушення регуляції імунної системи призведе до станів, відомих як тривалий COVID-19 і «постковід».

Тепер потрібно розробити методи, які будуть блокувати вироблення галектіна-9 або пригнічувати його. Хоча вже відомі сполуки, здатні допомогти в цьому, - лактоза або антитіла до Gal-9, на ринку поки що немає препаратів, придатних для лікування.

«Ми розширимо дослідження на велику когорту учасників, а потім будемо підтверджувати нашу концепцію на тваринах. Хворих на COVID-19 найчастіше вбиває не вірус, а цитокіновий шторм. Тому, якщо вдасться мінімізувати дію цитокінового шторму, пригнічуючи галектін-9, вийде і уникнути ускладнень, знизивши число госпіталізацій і показники смертності», - цитує вчених Naked Science.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 7 Серпня 2021 20:42
"механізм пошкодження легенів і поліорганної недостатності при коронавірусній інфекції не зовсім зрозумілий", "Функція Gal-9 в організмі пацієнтів з COVID-19 залишалася маловивченою", Тепер "потрібно розробити методи, які будуть блокувати вироблення галектіна-9 або пригнічувати його. Хоча вже відомі сполуки, здатні допомогти в цьому, - лактоза або антитіла до Gal-9, на ринку поки що немає препаратів, придатних для лікування". І ЧИМ ЗАЙМАЄТЬСЯ НАВУКА БІЛЬШЕ РОКУ ? КЛЕПАЮТЬ НІКОМУ НЕ ПОТРІБНІ ВАКЦИНИ, бо там бабло платять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus