USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.43 10.58

Хворіють і жінки, і чоловіки: на Волині цьогоріч виявили 272 випадки раку молочної залози

Сьогодні 09:00
На Волині від початку 2024 року виявили 272 випадки раку молочної залози, обстеживши майже 5 тисяч жінок.

Про це 15 жовтня, у Всесвітній день боротьби з раком молочної залози, розповів Суспільному завідувач мамологічного відділення Волинського обласного онкоцентру Володимир Федорчук.

Зі слів лікаря, рак грудей – одне з найпоширеніших захворювань серед жінок, але трапляється ця хвороба і у чоловіків.

Далі – історії пацієнтів Волинського онкоцентру, які лікуються від раку молочної залози.

«Спершу не приділяла цьому уваги»

Волинянці Лілії Пономаренко – 57 років. Пухлину в грудях жінка виявила у січні цього року. До лікаря, каже, звернулася не одразу. Додає: симптомів онкології не відчувала.

«Руку мені тягнуло, я спершу не приділяла цьому уваги, а потім вже пішла до лікаря. За цей час пройшла вісім хімій. Зробили мені операцію. Видалили пухлину і зараз лежу на реабілітації», – розповіла пацієнтка.
Жінка додала: жалкує, що довго не наважувалася на візит до лікаря і радить іншим не нехтувати здоров’ям: «Раджу двічі на рік проходити обов’язково гінеколога, раз в один чи два роки робити мамографію. Бо рак – це така болячка...»

«Донька порадила звернутися до мамолога»

Ще одна пацієнтка мамологічного відділення Волинського онкоцентру – 60-річна Тетяна. Жінку прооперували чотири дні тому. Спілкуватися із журналістами вона погодилася на умовах анонімності.

Зі слів Тетяни, до лікаря вона потрапила за порадою доньки.

Читати ще: Місяць обізнаності про меланому: луцький онколог – про один із найнебезпечніших типів раку шкіри

«Лікар заспокоїв, що це лікується, спочатку я пила ліки, які він призначив і пухлина в мене зменшилася. Але запропонував прооперуватися, щоб потім не було наслідків.. Це відділення, яке рятує дуже багатьох жінок. Мене нічого не турбувало, тому профілактика це важливо», – говорить Тетяна.

Пацієнтка також розповіла, що у відділенні перебуває на державному утриманні, за обстеження і операцію нічого не платила.

«Сам не знаю, де воно взялося»

Рак молочної залози у чоловіків виявляють рідше, ніж у жінок, але такі пацієнти теж трапляються в онкоцентрі. Василю – 65 років, позаду у нього вісім курсів хіміотерапії. Нині чоловік готується до операції.

«Сам не знаю, де воно взялося. Прийшов, перевірився та й сказали, що це рак. Мені нічого не боліло і не турбувало», – ділиться пацієнт.
«Щодня по 2-3 операції»

На лікуванні у мамологічному відділенні зараз перебуває 24 пацієнти, розповів завідувач відділення Володимир Федорчук. Найстаршій пацієнтці виповнилося 77 років, наймолодшій – 38.

«Щодня в нас 2-3 операції з приводу раку молочної залози. За 9 місяців в нас 72 % це 1-2 стадія, 28 % – це 3-4 стадія раку молочної залози. В рік буває 4-5 чоловіків, що ми їх оперуємо і вони те ж саме лікування отримують, що й жінки», – додає Володимир Федорчук.
Аби вчасно виявити новоутворення й мати більші шанси на одужання, кожна жінка має щорічно робити обстеження молочних залоз, говорить завідувач рентгенологічного відділення онкоцентру Анатолій Самусь.

«Після 40 років обстеження проводиться один раз на два роки, а після 55 – один раз на рік. Треба мати електронне направлення одночасно як до мамолога, так і на мамографічне обстеження. В нас є пересувний мамограф, але, у зв’язку воєнним станом він працює зараз на базі обласного військкомату», – сказав заввідділення.
Зі слів онкохірурга Володимира Федорчука, щороку на Волині діагностують до 300 випадків раку молочної залози.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus