USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Хто з українців має право на пенсійні виплати у Польщі: пояснення ZUS

6 Травня 2023 06:19
У польському управлінні соціального страхування ZUS нагадали умови, за яких українці мають право на пенсійні виплати у Польщі.

Про це повідомляє УНН з посиланням на Уavp.pl.

«Правовою основою для виплати пенсій громадянам України, які перебувають у Польщі (але також громадянам Польщі, які перебувають в Україні), є вищевказана двостороння угода про соціальне забезпечення. Вона захищає інтереси людей, які працюють або працювали в обох країнах. Відповідно до цієї угоди при визначенні права на пенсію враховуються також періоди страхового стажу в іншій державі» – йдеться у повідомленні.

Отже, для визначення пенсійних прав необхідне визначення стажу роботи українців в Україні. А пенсії за віком з Польщі та України виплачуються після виконання умов для надання цих виплат у кожній із країн.

Вимоги для громадян України для отримання польської пенсії від ZUS:

– відповідний вік: 60 років для жінок і 65 для чоловіків;

– сплата внесків (соціального страхування або пенсійного страхування та страхування на випадок інвалідності) в Польщі, тобтолегальна зайнятість, наприклад, як працівник, підрядник або як особа, яка вела не сільськогосподарську діяльність.

Для осіб, народжених до 1 січня 1949 року, необхідний також стаж роботи – не менше 20 років для жінок і 25 для чоловіків. Проте за умови, коли стаж неможливо підтвердити документально, пенсія за віком буде призначена за наявності стажу не менше 15 років для жінок і 20 років для чоловіків.

Польське управління соціального страхування виплачує пенсію українцям пропорційно до тривалості страхового стажу в Польщі, а її український еквівалент (виплачується пенсійним фондом України) – за час, відпрацьований в Україні. Польська пенсія за віком може бути призначена лише за періоди страхування, набуті в Польщі. Ба більше, чим менший стаж у Польщі, тим менша пенсія від ZUS, тобто після місяця роботи вона буде символічною.



Читати ще: Українці за кордоном зможуть отримувати пенсію готівкою

Додамо, якщо сума допомоги польського ZUS та українського еквівалента нижча від мінімальної польської пенсії за віком для громадянина України, який проживає в Польщі, польський ZUS виплачує різницю у якості доплати. До прикладу, якщо пенсія з України становить 300 злотих, а з Польщі – 100 злотих, то польський ZUS доплатить різницю: 1188,44 злотих до розміру мінімальної польської пенсії за віком, яка зараз становить 1588,44 злотих. ZUS вдається до тих же правил, що й для всіх інших осіб, які мають право на польську пенсію згідно з внутрішніми правилами Польщі, незалежно від громадянства цих осіб.

Вимоги до громадян України для отримання надбавки до мінімальної пенсії:

– право на пенсію для іноземців (тобто необхідний вік, сплата внесків у Польщі, а також відповідний стаж – 20 років для жінок і 25 для чоловіків);

– постійне проживання в Польщі;

– право на законне перебування на підставі документа, виданого службою у справах іноземців, або на підставі законності перебування, отриманої шляхом запису в реєстрі Прикордонної служби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 6 Травня 2023 10:54
ха-ха. для виплати пенсії у Польщі необхідно постійно проживати в Польщі, а у разі виїзду з України українська пенсія перестане виплачуватись.
Анонім до скептик Показати IP 10 Травня 2023 17:49
але вона не пропаде, буде накопичуватись на окремому рахунку і ії можна буде забрати при поверненні, крім того рахунки Привата працюють і в Польщі...))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus