USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Хто виїжджає і скільки повертаються: яка ситуація на українсько-польському кордоні на Волині

6 Березня 2023 20:07
Попри страхи й очікування, ажіотажу з виїздом за кордон не було й немає. І хоч українців не раз попереджали про можливі атаки Росії в річницю повномасштабного вторгнення, охочих покинути країну виявилося небагато. Більшість їдуть або до рідних, або на роботу, або на закупи. А тих, хто повертається додому, хоча й не набагато, та все ж більше.

Минув рік від початку повномасштабної війни. У перші дні відкритого вторгнення черги в пунктах пропуску були кілометрові, йдеться в сюжеті 12 каналу.

Нині серед тих, хто прямує до Польщі, – Наталія Луценко, яка очолює один із дитячих закладів у Гостомелі.

Жінка пригадує, як рік тому разом із дітьми, якими опікується, тікали від ворожого вогню: «Потяг був забитий. Зайшли ж не тільки наші 23 дитини й четверо супровідників, а й інші люди. Я вперше таке бачила. Люди спали один на одному».

Наталія давно повернулася в Україну, а діти, яких тоді евакуювали до Польщі, досі перебувають за кордоном.

«Я як законний представник їжджу дивитися за дотриманням прав та інтересів дітей», – говорить вона. Як додає, дітлахи дуже хочуть додому.

Тих, хто зараз виїжджає з України, небагато. Потреби в них переважно побутові: закупи, заробітки чи відрядження. Усі планують згодом повернутися. Немає черг і з протилежного боку пункту пропуску – на в’їзд в Україну.

У середньому за добу через пункт пропуску «Устилуг» в обох напрямках оформляють чотири тисячі людей. І все ж українців, які їдуть додому, більше.

«Найчастіше державний кордон України перетинають особи з прикордонних районів, а також особи, які прямують до родин, і для перевезення гуманітарного вантажу, – інформує керівниця групи інспекторів прикордонного контролю Анастасія Ліпська. – Дедалі частіше повертаються з-за кордону особи, які покинули територію України на початку повномасштабного вторгнення».
У березні 2022 року з’явилися нові обмеження. Виїхати за межі України тепер не так просто держслужбовцям і депутатам місцевих рад. За кордон вони можуть їхати хіба до дітей, яким не виповнилося 18 років, або у відрядження, надавши відповідні підтвердження.

Перевіряють право виїзду кожного. І навіть внесення в систему «Шлях» не гарантує того, що людина виїде, якщо не надасть відповідних документів. Протягом останнього року на волинській ділянці кордону затримали майже пів тисячі чоловіків-ухилянтів, які намагалися виїхати за підробленими документами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus