USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.60 10.75

Хто такий практичний психолог?*

27 Червня 2022 09:09
Ментальне здоров’я не менш важливе за фізичне. І сьогодні це розуміє все більша кількість людей. Однак вперше зіткнувшись з вибором спеціаліста, можна заплутатись у багатьох термінах. Потрібна консультація психолога, але до кого саме звернутись? Давайте розберемося. Чи є відміннсіть між просто психологом та практичним психологом?

Психолог і практичний психолог – основна відмінність

Обидва спеціалісти мають кваліфіковану освіту, диплом з психології. При цьому психолог являє собою академіка (науковця), який працює з теорією та сприяє розвитку психології як науки. А от практикуючий психолог – це фахівець, який використовує свої знання на практиці, тобто, працює безпосередньо з пацієнтами.

Але слід зазначити ще один момент. Психолог-прикладник також може бути практичним. В цьому випадку він працює не тільки на кафедрі. Його учнями будуть як фахівці-психологи, так і різні групи населення, з якими “вчитель” проводить відповідну освітню, терапевтичну або тренінгову діяльність.

Наведемо простий приклад – онлайн-психолог, який проводить семінари, марафони та курси з психології. Такий спеціаліст буде яскравим представником практичного психолога-прикладника.

Таким чином до спеціалістів-практиків можна віднести водночас:

- психологів у медичних закладах;

- тренерів;

- коучів;

- психотерапевтів;

- шкільних психологів.

Ще одна важлива риса, яка відрізняє теоретика від практикуючого спеціаліста, – це мова спілкування. Перший використовує академічний сленг. Психолог-практик же перекладає свої знання у більш зрозумілі для пересічної людини терміни. Іншими словами, він формує власну мову для контакту з пацієнтами (учнями).

Як допомагає психолог?

Коли необхідність звернутися до психолога співпала з готовністю, у людини відповідно виникає ще одне запитання. Як та яким чином мені допоможе спеціаліст?

До функцій практикуючого фахівця відносять:

- проведення психологічної діагностики;

- соціально-психологічне обстеження;

- консультування;

- психокоррекція;

- розробка та реалізація програм профілактики поведінкових та відхилень у розвитку;

- допомога у формуванні навичок здорового способу життя;

- підготовка рекомендацій на основі психологічної експертизи;

- допомога у розв’язанні конфліктів.

При цьому таку допомогу сьогодні може надати практичний психолог онлайн. Це максимально зручно та невимушено.

Тож не зволікайте з допомогою для найважливішої людини – для себе.

Джерело: meclee.com.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus