USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.40 10.60

Хто із мобілізованих працівників має право на отримання середнього заробітку

28 Лютого 2023 08:57
Однією з основних гарантій для працівників, які вступили до лав ЗСУ та тероборони, є збереження робочого місця й посади.

Згідно з Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», роботодавець зобов’язаний зберігати лише робоче місце й посаду за працівниками, яких увільнив від роботи на час військової служби, передає ТСН.

Обов’язок збереження трудових гарантій за працівниками, призваними на військову службу, поширюється і на юридичних осіб, так і на ФОП до моменту завершення воєнного стану або до моменту звільнення працівника з військової служби, закінчення контракту.

Читати ще: Мобілізація в Україні: через які родинні обставини можна звільнитися зі служби

До 19 липня 2022 року, крім збереження місця та посади, існувала ще норма, яка гарантувала збереження середнього заробітку для усіх працівників.

Однак до КЗпП було внесено зміни щодо зупинення нарахування середнього заробітку працівникам, які увільнені від роботи на час призову на військову службу. Тому, починаючи з 19 липня 2022 року, роботодавець має зберігати за мобілізованим працівником, який проходить службу, місце роботи і посаду.

Читати ще: Посилення мобілізації в Україні: експерти пояснили, кого та коли призовуть

Однак є винятки, коли деякі роботодавці все ж таки мають виплачувати заробітну плату мобілізованим працівникам.

За яким мобілізованим працівником зберігається право на отримання середнього заробітку

Зазвичай мобілізованими працівниками називають і тих, хто потрапив до лав ЗСУ, і тих, хто вступив до територіальної оборони. Однак це різні суб'єкти, які мають різне законодавче регулювання, а тому і різні трудові права.

Читати ще: Повістки обіцяють вручати скрізь без винятків: загальна мобілізація в Україні триває

Згідно з Законом України «Про військовий обов’язок та військову службу», добровольчих формувань територіальних громад немає у переліку видів військової служби.

Оскільки участь у теробороні вважається не військовою службою, а виконанням державних/громадських обов’язків, військовослужбовці добровольчих формувань територіальних громад потрапляють під дію ч. 1 ст. 119 КЗпП, для яких зберігається виплата середнього заробітку.

Як працівнику підтвердити своє право на середню заробітну плату

Підтвердженням того, що військовослужбовець виконує державний чи громадський обов’язок, а не проходить військову службу, в першу чергу є:

- підписаний контракт добровольця територіальної оборони;

- довідка чи витяг з наказу, яку видає на вимогу військовослужбовця – члена добровольчого формування командир добровольчого формування і яка містить інформацію про включення його до списку осіб, які залучені до виконання державного або громадського обов’язку.

Читати ще: Мобілізація в Україні: кому можуть анулювати повістку

Саме ці документи необхідно надати роботодавцю для того, щоб зберегти за собою право щодо нарахування середнього заробітку.

До якого часу за членами добровольчих формувань територіальних громад зберігаються трудові гарантії, в тому числі середня заробітна плата

Нарахування середнього заробітку буде здійснюватися протягом усього часу виконання таким працівником державних або громадських обов’язків та дії документів, що підтверджують членство у добровольчому формуванні територіальної оборони.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
лучани Показати IP 28 Лютого 2023 11:17
Якщо людина не виконує роботу,то з відки будуть кошти на зарплату?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus