USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.40 10.60

«Хоч би i дурний, так хiба не можу женитися? Тут не розуму треба…»: у Луцьку показали запальну комедію про любов. Фоторепортаж

19 Червня 2024 09:02
У Волинському облмуздрамтеатрі за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» відбулася музична вистава класика української літератури Григорія Квітки-Основ'яненка «Сватання на Гончарівці». Вже традиційно у залі – аншлаг.

Соціально-побутова музична комедія зібрала цього вечора представників різноманітних громадських організацій, волонтерів, соціально вразливі верстви населення, усіх тих, кого цікавить театр. Така ініціатива Фонду Ігоря Палиці – проєкт «Фонд збирає друзів» – укотре доводить актуальність та важливість за нинішньої непростої ситуації.
«Такі вистави вже стали для нас гарною традицією. І хай як складно, ми намагаємося дотримуватися її і запрошувати максимально велику кількість людей. Розуміємо, що багато хто не має фінансової можливості придбати квитки, тому допомагаємо їм таким чином. Запрошуємо гостей на вистави за творами класиків української і світової літератури. Хоча трапляються постановки й сучасних молодих авторів. Сьогодні – «Сватання на Гончарівці». Вистава яскрава і жвава, у ній важливе місце посідають музичні композиції. А ще вона відносно нова, адже прем’єра відбулася наприкінці 2022 року. Сподіваємося, що глядачам сподобається», – зазначила голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода.
Читати ще: Трагічна історія з життя, або «Хто винен?»: на виставі у Волинському драмтеатрі – аншлаг. Фоторепортаж

Класичний твір Григорія Квітки-Основ’яненка вважається своєрідною енциклопедією народних звичаїв, а особливо – специфічної харківської говірки. Перша редакція п’єси, видана 1836 року, була короткою новелою. Однак твір одразу привернув увагу колоритними персонажами, цікавою історією і став постійним у репертуарі театрів.
В основі сюжету – історія кохання Олексія та Уляни, які мріють бути разом. На заваді їхньому щастю стає мати Уляни – Одарка. Піддавшись на переконання заможного поміщика Павла Кандзюби, вона вирішує віддати доньку за його сина Стецька. І все було б нічого, якби не своєрідний характер Стецька, який поведінкою нагадує малу дитину і про якого в селі кажуть, що він без клепки у голові.
Жанр твору – музична комедія – визначив її зміст. Діалоги органічно доповнювалися вокальними композиціями у живому виконанні. Актори передали яскравий колорит тогочасної України, елементи побуту та обрядовість. А яскравий фінал «Сватання на Гончарівці» – гарбуз Стецьку і хустка Олексію – викликав захоплені оплески глядачів, які щиро дякували організаторам і акторам.
«У такі моменти розуміємо, як важливо нині підтримувати культуру. Хоч і ненадовго, але люди отримали заряд позитиву, відволіклися від проблем, змогли поспілкуватися у комфортному середовищі. І, як завжди, маємо дякувати за це нашим захисникам, які власним героїзмом дають нам можливість проводити такі заходи. Зміцнюємо культурний фронт разом – допомагаємо, чим можемо допомогти», – наголосила Катерина Шкльода.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus