USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.30 10.60

Керамістка з Волині своїм талантом розказала світу про біль України

21 Січня 2023 17:37
Митці – люди тонкої натури. Їхній внутрішній світ дуже чутливо резонує з суспільними настроями та подіями.

Сьогодні українські мистці не залишаються осторонь – відтворюють воєнні події тут і зараз, показуючи світові жорстоку реальність. Тоді як ЗСУ боронять нашу Батьківщину, українські митці тримають броню на культурному фронті.

Одна з них – талановита керамістка з Волині, художниця Творчої майстерні Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному Зінаїда Близнюк.

Нещодавно мисткиня повернулася з Латвії, де була учасницею Артрезиденції Латвійського центру сучасної кераміки LatvianCentreforContemporaryCeramics у місті Даугавпілс. Там вона представляла Україну, створивши артпроєкт «Відважні» (BRAVE), який присвятила незламному українському народу.

Як потрапила до резиденції?

З першого дня вторгнення ворога в Україну зі словами підтримки мені активно писала давня знайома, керамістка з Риги Ініта Реймандова. Вона дізналася, що в Латвійському центрі сучасної кераміки планують Артрезиденцію, і запропонувала подати свою кандидатуру для участі. Я дуже вдячна Ініті за її щире нестримне бажання чимось мені допомогти.
Вагалася, чи варто їхати?

Так, вагалася. Адже дорога неблизька. У містах України йшли бойові дії. Скажу правду: було дуже страшно. Майже місяць зважувала всі за та проти й нарешті все ж таки вирішила поїхати.

Як приймали там?

Директор цього Центру Валентинс Петько чудова людина. Я йому написала, що хочу в резиденцію, й одразу отримала запрошення. Валентинс особисто мене зустрів з вокзалу й опікувався весь час, доки я там була.
У яких умовах працювала?

Умови були чудові. Я мала майстерню, матеріали, де жити й що їсти. У майстерні працювала сама, тому був час заглибитися в творчість і владнати свої думки.

Читати ще: Юна лучанка перемогла в українсько-канадському конкурсі мистецтв

Нові знайомства серед мистців?

Так, я познайомилася з чудовими мистцями. Нові друзі огорнули мене увагою й опікою. Я думками постійно була вдома, переживала за рідних. Тому там для мне по максимуму намагалися створити теплу домашню атмосферу, влаштовували захопливі мандрівки країною, старалися показати більше краси й відволікти мої думки про дім. Подорожуючи, я зустрічала на вулицях багато прикріплених українських стягів. Це дуже гріло мені серце. Так місцеві жителі показують повагу до України. За це їм велика вдячність!
Перед поїздкою мала ескіз роботи чи все на ходу вигадувала?

Я їхала вже з готовим ескізом, продуманим до дрібниць. Точно знала, що робота буде присвячена Україні та її незламному народу.

Тепер про саму роботу. Що означає проєкт «Відважні», якийскладається з дев’яти ваз-посудин (торсів) та трьох скульптур (пейзажів)?

Я торкнулася болючої для всіх українців теми: протистояння України російській агресії. Я зобразила групу людей, відважних воїнів, непереможних військ – це мій народ. Але це не просто фігури, а посудини з усім, що наповнює їх тим, що відчуває кожен із нас зараз.
Ці постаті схожі й різні, але об'єднані спільною метою – захистити своїх рідних, близьких, дім, свою землю, Батьківщину. На їхніх тілах мітки тих подій, які змінили нас назавжди, зробили сильнішими.

Їхнє тіло – це зброя! Як символ боротьби нашого внутрішнього наповнення із жорстоким світом реальності. Протистояння того прекрасного, що нас наповнює, з чистим шаленим злом, яке оточує нас.
Також я зобразила пейзажі, місця, фрагменти подій, щоб показати, що все це справді наша реальність, що це справді відбувається зараз цієї хвилини в моїй країні. Що війна – це не просто абстрактне щось, що ми можемо бачити на моніторі.

Усі фігури повернуто в одному напрямку. Це рух уперед. Це одна ціль. Ми єдині, сильні. Весь демократичний світ із нами. З нами Перемога!
Читати ще: «Смислів не бракує. Потрібні символи»: у Луцьку художник з Горлівки створює найбільшу в світі картину

Серію робіт Зінаїди Близнюк «Відважні» нині представлено як персональну виставку керамістки в скляній галереї 4METRI Даугавпілської фортеці. Експонуватиметься вона до 14 лютого 2023 року.

Світлана ПРУГЛО,

інформаційна служба Національного музею гончарства

Фото з архіву Зінаїди Близнюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus