USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.60 10.75

Каже, що не знав про позов: луцький суд слухає справу щодо брехні «Свідомого» депутата Лучика

Сьогодні 16:56
Через поширення недостовірної інформації комунальне підприємство «Луцький комбінат шкільного і студентського харчування» звернулося з позовом до депутата Луцької міської ради Андрія Лучика та ТОВ «Інформаційне агентство «Конкурент», яке він очолює. Зокрема депутат міської ради і головний редактор видання «Конкурент» систематично оприлюднював і поширював недостовірні відомості, що підприємство закуповує продукти за завищеними цінами. Підприємство надало докази, які спростовують поширені неправдиві відомості. Суд надаватиме їм правову оцінку.

27 серпня в Луцькому міськрайонному суді відбулося перше підготовче засідання у справі. Суд розглядав клопотання сторін. Зокрема про долучення письмових доказів до справи, про виклик свідків. Також суд задовольнив клопотання представника відповідача Лучика про поновлення строку на подання відзиву та надав відповідачу 10 днів для подання відзиву на позовну заяву. Андрій Лучик пояснював, що не отримав вчасно позову і не мав достатньо часу, щоб підготуватися, оскільки перебував у відпустці. За його словами, сторона позивача вказала адресу, за якою він уже кілька років не проживає.

Самого відзиву 27 серпня Лучик так і не подав, тобто не навів своїх аргументів щодо підстав і предмету заявленого до нього позову. Представник позивача адвокат Вадим Матвіїв вказував на наявність ознак зловживання процесуальними правами, адже ще 25 червня 2024 року на засіданні комісії з етики Лучик був поінформований про такий позов, а видання «Конкурент», яке він очолює, одержало копію позову з додатками.

Андрій Лучик прокоментував так: «Позивач вказав адресу, за якою я не проживаю вже багато років. Тому я не міг вчасно ознайомитися. Власне, одним із тих процесуальних рішень, які оголосив суд, було надано мені право подати відзив на цю позовну заяву. Зараз є 10 днів для того, щоб можна було обґрунтовано вказати свою позицію в цій справі».

Нагадаємо, наприкінці травня депутат від фракції Громадянський рух «Свідомі», головний редактор Інформаційного агенства «Конкурент» Андрій Лучик заявив і систематично оприлюднював відомості, що Луцький комбінат шкільного і студентського харчування нібито закуповує продукти втридорога. Цю інформацію комунальне підприємство відразу спростувало, в тому числі (на виконання протоколу засідання постійної комісії №63 від 24.05.2024) – шляхом надання відповідних документів на адресу Постійної комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності.

Після надання комбінатом документів, які підтверджували, що продукти закуповували за ринковими цінами, депутат Андрій Лучик дав задню: відредагував своє повідомлення в соцмережах, змінивши деякі фрази. Зокрема почав уже писати не про закупівлі за завищеними цінами, а про харчування за завищеними цінами.

Читати ще: Чому «Свідомий» депутат збрехав? За якими цінами годують луцьких школярів насправді. Документи

У зв’язку з цим Луцький комбінат шкільного і студентського харчування звертався до Андрія Лучика та ТОВ «ІА «Конкурент» із заявами про спростування недостовірної інформації. Ці заяви було проігноровано на тлі постійних саркастичних висловлювань і дописів Андрія Лучика про відсутність позову (мовляв, він оприлюднив правду, викрив зловживання, комбінат не має як це пояснити – тому й позову нема). Така поведінка була на вигляд як примітивна бравада та, ймовірно, свідчила про намагання ще більше дискредитувати комунальне підприємство.

Не дочекавшись добровільного спростування недостовірної інформації та отримавши належні допустимі докази протиправної поведінки відповідачів (зафіксувавши поширені відомості та приналежність доменних імен за допомогою Дочірнього підприємства «Центр компетенції адресного простору мережі Інтернет» Консорціуму «Український центр підтримки номерів і адрес»), комбінат 25 червня 2024 року звернувся до суду з дифамаційним позовом про визнання поширеної інформації недостовірною і такою, що принижує ділову репутацію, зобов’язання спростувати недостовірну інформацію та відшкодувати збитки, завдані діловій репутації підприємства. Предметом такого позову є вимоги до депутата Андрія Лучика та видання «Конкурент» про визнання недостовірною поширеної інформації, зобов’язання спростувати її та стягнення моральної шкоди. Також підприємство вимагає покласти на відповідачів судові витрати.

Раніше комунальне підприємство також подало скаргу на обранця громади, яку розглянули на комісії міськради з питань законності та етики.

На підготовче засідання до суду з’явилися представник позивача – адвокат Вадим Матвіїв, депутат Андрій Лучик і представник відповідача – адвокат Богдан Лавренюк. При цьому Андрій Лучик, будучи керівником іншого відповідача – ТОВ «ІА «Конкурент» – не зміг пояснити причин відсутності представника ТОВ «ІА «Конкурент», заявивши, що він у цьому судовому засіданні представляє лише себе, а інтересів товариства не представляє. Мовляв, він сам по собі, а очолюване ним видання «Конкурент» – саме по собі.

Головуюча у справі суддя – Людмила Присяжнюк.
Суддя Луцького міськрайонного суду Людмила Присяжнюк
Зліва направо: адвокат Богдан Лавренюк, депутат Андрій Лучик і адвокат Вадим Матвіїв

«Сьогодні відбулося перше підготовче засідання у справі за позовом комбінату шкільного і студентського харчування. Поки що робити якісь висновки рано. Розглядають процесуальні питання. Суд постановляв протокольні ухвали. Що я можу зазначити про позицію відповідача Андрія Лучика? Я оцінюю його позицію як зловживання процесуальними правами, як легковажне ставлення до процесуальних прав. Із високою імовірністю його дії спрямовані на умисне штучне затягування процесу. Він прийшов до суду, не подавши відзив. Із надуманих причин повідомив, що нібито не знав про наявність позову (хоч він добре знав про це, і я особисто йому про це говорив), що він нібито не міг отримати копію позовної заяви, будучи одночасно керівником інформаційного агентства «Конкурент», і так далі.

Суд, із відомих йому міркувань, задовольнив клопотання й поновив строк на подання відзиву. Коли ми отримаємо такий відзив від Андрія Лучика, то будемо його оцінювати на відповідність процесуальному закону і по суті. Якщо відзив буде, то ми готуватимемо відповідь, тобто процесуальний документ по суті спору», – сказав адвокат Вадим Матвіїв.

У засіданні з ініціативи суду було оголошено перерву. Наступне підготовче засідання призначене на 8 жовтня поточного року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus