USD 41.00 41.35
  • USD 41.00 41.35
  • EUR 41.25 41.55
  • PLN 10.55 10.70

Кафе та ресторани Волині долучилися до акції вшанування «Стіл пам’яті»

Сьогодні 11:32
12 кафе та ресторанів Волині долучилися до акції вшанування «Стіл пам’яті». Захід приурочили до Дня пам’яті Захисників і Захисниць України.

Про це Суспільному розповіла ініціаторка акції Марія Грабар.

У «Першому волонтерському пабі», який відкрився у Луцьку торік у листопаді, проводять благодійні збори, акції та виставки, аби допомогти українським військовим, говорить співзасновник закладу, волонтер Микола Левчук. З його слів, 50% від чистого прибутку вони передають на потреби ЗСУ.
Офіціантка Катерина сервірує столику «Першому волонтерському» пабі в рамках національної акції «Стіл пам’яті». Каже, що повідомляє відвідувачам про те, що в закладі відбувається акція, щоб вшанувати загиблих героїв.

«Ми виділили столик, який не можна займати, він засервірований для того, щоб ми згадали загиблих захисників. Всі охочі можуть до цього долучитися, обов’язково вказати ім’я загиблого. Якщо вони є родичами, вони можуть пригоститися кавою, чаєм безкоштовно», – розповідає офіціантка Катерина.
Вісімнадцятирічна Валентина Капітула у листок пам’яті вписує ім’я брата, який загинув у травні 2023-го року.

«Мого брата звали Дмитро, йому 22 роки, він загинув на Харківському напрямку, в селі Вільшане. Наша родина його не забуває, він живе у наших думках, ми його дуже сильно любимо», – каже Валентина Капітула.
Прийшла вшанувати полеглих захисників лучанка Аріадна Гуменюк, дівчина розповідає: її тато нині захищає Україну на передовій.

«Вони зробили дуже велику роботу, щоб ми зараз були у безпеці, у теплі та добрі, вони дуже багато зробили для кожного із нас, і ми мусимо пам’ятати та дякувати їм», – говорить дівчина.
Валерія Янчук розповідає: має багатьох близьких та знайомих, які стали на захист України. Тому, каже, підтримує акцію «Стіл пам’яті».

«Хлопці, на жаль, помирають. Ми маємо пам’ятати про них, в знак того, що ми пам’ятаємо про їхні героїчні вчинки, для захисту нашої держави і національності», – каже дівчина.

Зі слів організаторки Марії Грабар, до акції вшанування «Стіл пам’яті» долучилося 10 закладів у Луцьку та два у Ковелі і Любомлі.

Що відомо про ініціативу «Стіл пам’яті»

«Стіл пам’яті» – національна акція, яка відбувається 29 серпня у День пам’яті захисників та захисниць. Акцію організовують Фонд пам’яті Іллі Грабара, військового, який загинув під Бахмутом, та платформа пам’яті «Меморіал».

У 2023 році до ініціативи долучилися 100 закладів.

Традиція сервірувати символічний стіл пам’яті має американське походження. Марія Грабар дізналася про акцію від знайомого військового зі США. Там на День пам’яті полеглих за Батьківщину військових всі вдома й у закладах сервірують один столик для бійців. Знайомий Марії сказав, що таку акцію можна зробити і в Україні, та сам склав текст для табличок, які поставлять на стіл.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Іван Показати IP Сьогодні 13:09
Нехай не збідніє рука того, хто дає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus