USD 41.25 41.65
  • USD 41.25 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Із двома братами став на захист країни: загиблому 23-річному розвіднику з Волині просять надати звання Героя України

8 Вересня 2023 17:07
Загиблому військовослужбовцю з Волині Вадиму Дудку просять надати звання Героя України (посмертно).

Відповідну петицію на сайті Президента України 7 вересня зареєструвала сестра воїна Світлана Шлапко.

Старший солдат Вадим Дудко народився 18 травня 1999 року в селищі Дубище рожищенської громади. Закінчив Дубищенську загальноосвітню школу та Здолбунівське вище професійне училище. У дитинстві захопився спортом та грав у футбол, згодом почав займатися бойовим хортингом. Був багаторазовим чемпіоном українських змагань. В 2018 став майстром спорту України з бойового хортингу. Вадим хотів відкрити свій власний спортивний клуб і тренувати дітей. Але доля молодого спортсмена склалась зовсім інакше, і 2018 році разом із двома братами він пішов на військову службу за контрактом.

Служив у 80-й окремій десантно-штурмовій бригаді. Під час проходження служби брав участь у спортивних змаганнях між військовими частинами і не тільки. Також займав призові місця з різних видів єдиноборств. З 2020 до 2021 року був в зоні ООС, виконував бойові завдання на Луганщині.

Читати ще: Захищав Україну до останнього подиху: матір загиблого матроса з Волині просить надати йому звання Героя України

«У перший день повномасштабного вторгнення мій брат був за тисячі кілометрів від України, але вирішив терміново повертатися, щоб обороняти Батьківщину. І вже 26 лютого він був у частині, де проходив контрактну службу. Всі, хто добре знав Вадима, зрозуміють – він по іншому не міг», – пише сестра.

Вадим був командиром розвідувального відділення десантно-штурмового батальйону. Виконував бойові завдання у Вознесенську Миколаївської області, Трудолюбівці, Добрянці Херсонської області. Стояв на обороні міста Соледар та населеного пункту Берестове Донецької області. Там отримав мінно-вибухову травму, після чого був відправлений у госпіталь на лікування.

Читати ще: Дворічний синочок пишається татом: загиблому волинському військовому Роману Бучку просять надати звання Героя України

«Вадим завжди був на передовій, готовий ризикувати своїм життям, щоб захистити своїх товаришів та свою країну. Його безстрашність та професіоналізм вразили всіх, хто з ним працював. Тому 21 квітня 2022 року він отримав орден «За мужність» ІІІ ступеня, але, на жаль, не дочекався його вручення.

Мій брат, не пройшовши повної реабілітації, знову повернувся на передову. Брав участь у Слобожанському контрнаступі Збройних сил України (Харківський контрнаступ). 6 вересня вони почали перший етап визволення окупованих територій Харківської області від загарбника. Брав участь з різними підрозділами у захопленні офіцера вищого складу. Операція пройшла успішно. Його сміливість і проникливість у розвідувальних операціях були безцінними для успішності місій.

Я дуже пишаюсь тим, що мій брат брав участь в Слобожанському контрнаступі Збройних сил України восени 2022 року, який називають шедевром стратегічного рівня, де українська воєнна розвідка відіграла в історичному та блискавичному наступі вагоме значення. Але найважливіше те, що мій брат Вадим віддав своє серце і душу службі своїй країні назавжди», – йдеться в петиції.

23-річний розвідник Вадим Дудко загинув 7 вересня 2022 року під час контрнаступальної операції на Харківщині. Поблизу села Максимівка розвідувальна група була уражена осколками від пострілу ворожої техніки.

Читати ще: У відчаї розверзлись небеса: на Волині попрощалися із Героєм Вадимом Дудком

13 жовтня 2023 року військовий був нагороджений медаллю «За військову службу Україні» (посмертно). Він увійшов у список пам‘яті за загиблими спортсменами України, який створений Спортивним комітетом України на сайті-реквіємі «Янголи спорту».

«Він творив історію України, як і всі герої. Вадим для нас герой з великої букви, десантник з військовою позицією «Завжди перші»...

Слава тим, хто назавжди залишаться в нашій пам’яті і в історії України!» – підсумовує Світлана Шлапко.

Для розгляду петиції необхідно зібрати 25 тисяч підписів за 90 днів. Підтримати її можна за покликанням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus