USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Із 1 грудня гумдопомогу пропускатимуть по-новому. Роз’яснення Волинської митниці

16 Жовтня 2023 14:42
Торік у березні Кабмін значно спростив процедуру ввезення гуманітарної допомоги. За цей час у пунктах пропуску на Волині оформили понад 400 тисяч тонн гуманітарних вантажів. Крім того, волинські митники опрацювали понад 50 тисяч декларацій, що подають особи, які перевозять товар під персональну відповідальність.

Волинська митниця підбила підсумки своєї роботи за дев’ять місяців поточного року. Кількість порушень щодо перевезення гумдопомоги шокує, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Аналізуючи митну статистику, ми жахнулися. Настільки цього року порівняно з минулим зросла кількість повідомлень до правоохоронних органів із приводу виявлених митниками порушень чинного законодавства. Такий стрімкий ріст дала саме ст. 201-2 ККУ (це незаконне поводження з товарами гуманітарної допомоги). Це карається Кримінальним кодексом, бо це суспільно-небезпечний злочин, за який встановлюється відповідальність, ведеться слідство. У нас цього року вже зафіксовано 144 повідомлення за ст. 201-2, ст. 190 (це стаття про шахрайство) або ст. 358 (підробка документів). Тобто перевізники користуються декларативним принципом і недосконалістю обліку в розподілі гуманітарної допомоги на свою користь», – прокоментувала речниця Волинської митниці Валентина Черниш.
Торік таких повідомлень про порушення було лише два. Аби спритники не користувалися декларативним принципом і недосконалістю обліку в розподілі гумдопомоги і тим самим не псували імідж України, уряд змінює процедури пропуску та обліку гуманітарної допомоги. Постанова набуде чинності з 1 грудня.

«Це Постанова Кабінету Міністрів України № 953 від 5 вересня цього року. Уряд, який вирішив трохи змінити й посилити облік гуманітарної допомоги, дав час міністерству, аби впровадити механізми контролю. Відповідальними за облік структурами визначено Мінсоцполітики, яке буде контролювати розподіл гумдопомоги між набувачами, правоохоронні органи, зокрема Державну митну службу, яка буде оформляти гуманітарну допомогу за новими правилами. Тому ми просимо звернути на це увагу всі благодійні фонди, аби 1 грудня, коли постанова набуде чинності, на кордоні не виникали суперечки з перевізниками», – наголосила Валентина Черниш.

Як інформує Волинська митниця, Постанова Кабміну змінює механізм визнання товарів гуманітарною допомогою, пропуску через митний кордон України та митного оформлення, отримання, надання, розподілу та контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги, що ввозиться на митну територію України.

Відзначимо, що під час перевірок митниця завжди аналізує документи, які подаються до оформлення. А у випадку сумнівів – звертається з письмовими запитами до отримувачів допомоги про підтвердження (або спростування) її очікування, до митних органів іноземних держав щодо автентичності товаросупровідних документів, вдається до інших заходів контролю.

За результатами цієї клопіткої правоохоронної роботи протягом дев’яти місяців поточного року було встановлено 16 спроб протиправного ввезення товарів під виглядом гуманітарної допомоги. За ними складено 16 протоколів про порушення митних правил. Вартість предметів порушень – 18,9 мільйона гривень.

Також волинські митники виявили 22 випадки ввезення транспортних засобів як гуманітарної допомоги, які в подальшому з метою продажу були виставлені на платформі онлайн-оголошень «ОLX». Про такі факти митники повідомляють правоохоронців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus