USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Історичне рішення: Зеленський пояснив, чому лендліз від США важливий для України

11 Травня 2022 23:51
Президент України Володимир Зеленський нагадав, що лендліз був однією з ключових передумов перемоги союзників у Другій світовій війні.

Про це Зеленський сказав у своєму відеозверненні увечері 11 травня, передає ТСН.

Президент пояснив, що у роки Другої світової допомога за лендлізом від Сполучених Штатів для Великої Британії та Радянського Союзу кардинально змінила розстановку сил в Європі.

«Європейці тоді отримували за лендлізом велику номенклатуру продукції – від літаків до вантажівок, від авіаційного пального до засобів зв’язку. До речі, американські радіостанції та інші речі, поставлені за лендлізом, працювали для радянських людей ще довго після війни. Десятки років. Гітлерівська Німеччина навіть з урахуванням усіх ресурсів на захоплених територіях не могла нічого протиставити цьому потенціалу союзників на фундаменті американських виробничих сил», – сказав Зеленський.

Глава держави вважає невипадковим, що новий закон про лендліз був підписаний саме 9 травня. Він подякував президентові Байдену «за цю підтримку, за це рішення й за такий символізм».
«Бо ми зараз захищаємо свободу та право на життя для всіх вільних народів у війні проти тиранії, яка становить для Європи не меншу загрозу, ніж була 80 років тому», – наголосив Зеленський.

Читати ще: Закон про ленд-ліз від США: що це таке і як вплине на економіку України

Президент пояснив, що лендліз – це схема передачі Україні усього, що необхідно для оборони.

«Хоча формально це ніби позика, але по суті вона настільки вигідна, що називати її позикою некоректно», – зазначає він.

Отже:

По-перше, Україна отримає доступ до сучасної зброї, боєприпасів, обладнання, і не треба шукати варіанти, як за це все заплатити.

По-друге, тепер із лендлізом президентові США не потрібно буде узгоджувати з Конгресом, яку допомогу він надає. Це прискорить постачання.

Також Зеленський зазначив, що Палата представників Конгресу Сполучених Штатів Америки проголосувала за новий і вагомий пакет підтримки для нашої держави та глобальної демократії. Майже на 40 мільярдів доларів. Скоро відбудеться й друге голосування – у Сенаті США. Після чого це рішення потрапить на підпис президенту Байдену й набуде чинності.

«Я вдячний народу Америки та всім нашим друзям у Конгресі, в адміністрації за цю підтримку. У чому конкретно позитив? Ці кошти будуть використані максимально швидко й без бюрократії для посилення захисту України. Передусім, це зброя та боєприпаси для нас, обладнання. Але не тільки. Це також підтримка розслідування воєнних злочинів Російської Федерації, окупантів, підтримка дипломатичної роботи тощо», – наголосив Президент.

Також глава держави зауважив, що цей травень в українській історії матиме особливе значення.

«І є ще одна річ, про яку варто сказати окремо. Україна дуже предметно й постійно обговорює з нашими друзями тему безпекових гарантій для України. Зустріч «Великої сімки» 8 травня, в якій наша держава вперше взяла участь на рівні лідерів, була передусім про це. Ми домовляємося з провідними державами світу, щоб дати Україні впевненість у безпеці на десятиліття вперед», – зазначив він.

Зеленський наголосив, що це вперше в історії України, коли є можливість зафіксувати такі гарантії.

«Не щось у меморандумі, не якесь декларативне бажання якогось курсу, а конкретні гарантії. Не тільки юридично вагомі, а й прописані так, щоб було зрозуміло: що конкретно, хто конкретно і як конкретно нам гарантує. Дай Бог», – сказав він.

Президент зауважив, що всі ці речі, звичайно, не запрацюють за один чи декілька днів. «Але я впевнений, що цей травень в українській історії матиме особливе значення», – резюмував він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus