USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.55 10.70

«Історичне рішення». Брюссель погодився на екстрене приєднання України до енергосистеми Євросоюзу

28 Лютого 2022 22:56
Єврокомісія та об’єднання європейських електромереж погодилися розпочати процес екстреного приєднання України до єдиної енергомережі ЄС та очікують, що цей процес займе кілька тижнів.

Про це заявила на пресконференції в Брюсселі єврокомісар з енергетичних питань Кадрі Сімсон, яку цитує Інтерфакс-Україна.

З такою заявою представниця Єврокомісії виступила по закінченню засідання Ради ЄС з енергетичних питань. «Наш спільний з українською стороною довгостроковий пріоритет – це синхронізація української енергосистеми з європейською замість російської», – пояснила вона.

Кадрі Сімсон нагадала, що російське вторгнення в Україну почалося в той день, коли Україна розпочала тестування роботи енергосистеми в ізольованому режимі, що є першим кроком до підготовки до майбутньої синхронізації з ЄС.

«Я говорила з Германом Галущенком (міністр енергетики України) і він поінформував мене, що за нинішніх умов вони не будуть знову возз’єднуватися з російською енергетичною системою. Україна просить про надзвичайно термінову синхронізацію з європейською енергосистемою. Це технічний виклик», – розповіла єврокомісар.

Втім, за її словами, технічна готовність України до цього кроку висока і європейські оператори дали згоду на приєднання України на виняткових умовах.

«Я зустрічалася з ENTSO-E цього ранку, вони вважають, що технічно це можливо. Щодо часу, то це не питання годин, це питання днів, швидше за все, кількох тижнів», – додала вона.

В Укренерго вже підтвердили цю інформацію.

«Приєднання України до енергомережі ENTSO-E стане історичним рішенням та свідченням того, що Україна є невід’ємною частиною європейського простору. Енергосистема Європи простягнеться від Маріуполя до Лісабона. До цього рішення «Укренерго» та вся енергетична галузь готувалася шість років. За цей час ми інвестували понад 700 млн євро в розвиток електроенергетичної інфраструктури, зміцнили кіберзахист енергооб’єктів, виконали всі ключові технічні умови для нашої інтеграції в ENTSO-E», – сказав голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus