USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.46 10.64

Історії в зображеннях фотохудожника Володимира Стахіва

30 Листопада 2017 14:23
«Фотографія для мене – це історія в зображеннях, яку можна писати кожного дня, кожної хвилини. Вчинки кожного – документальність нашого життя», – таким бачить меседж своєї першої персональної виставки волинський фотохудожник Володимир Стахів. Експозиція під назвою «ПУТІ» відкрилася 29 листопада у Малій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ і зібрала колег Володимира по спілці, відомих фотохудожників Волині, родину і численних друзів, журналістів, шанувальників мистецтва фотографії.



Творче резюме мистця: Володимир Стахів народився у 1986 році в Тернополі. У 2009 році закінчив Львівську національну академію мистецтв, до 2012 року продовжив навчання фотосправі у Львові. З 2010 року і донині працює у сфері сакрального стінопису та іконопису. Учасник багатьох групових виставок та арт-проектів в Україні. Мешкає в Луцьку. Багато подорожує.



Цьогоріч Володимир став членом Волинської організації Національної спілки фотохудожників України, і тому глядачам його представив голова регіонального осередку, знаний волинський фотохудожник Євгеній Боярчук: «Дуже гарний початок для нового члена нашої спілки. Я вважаю, що це представлені роботи – це справжня фотографія. Її можна було б віднести до жанру street, однак в ній фотохудожник подав філософський контекст. Це фото, які можна довго розглядати, побачити цілі історії з життя».


Володимир Стахів професійно працює у царині сакрального стінопису та іконопису. Фотографію розглядає як ще один спосіб вираження свого погляду на світ. Філософське наповнення простих за сюжетом людських історій у його світлинах виказує авторську зацікавленість змістом земного буття у буденності дій пересічної людини, у простоті її середовища: «Чому «ПУТІ»? Я гортав класиків української літератури. Шевченко, Коцюбинський вживали це слово. Мені близьке словосполучення «битий путь», воно асоціюється з життєвим шляхом людини. Інше значення слова – це залізнична колія, рейки. Колія, яка на горизонті сходиться в одній точці, але коли робиш декілька кроків вперед, то знову бачиш якийсь напрямок. Людське життя – це певний відрізок, історія певного місця та часу, яка вже більше не відбудеться».



Загалом, за останні 5 років збірка «задокументованих історій» Володимира Стахіва досягла близько 200 світлин. Представлені на виставці 28 чорно-білих фото були зроблені ним у різний час і у різних містах: це і Луцьк, Львів, Мукачеве, Ужгород, Тернопіль, Червоноград.

Авторові нецікаві постановочні фото. Власне, він «ловив» моменти – найбільш промовисті і яскраві – які фіксували різноманіття станів, неповторність цієї миті. На більшості фотографій глядач бачить дорогу, або ж перехрестя доріг, колію, шлях – путь у своєму конкретному візуальному втіленні, вибір людини – у глибшому сенсі.



У світлинах Володимира вловлюється тендітність і мінливість моменту. Зафіксований стан середовища у цей саме цієї миті ніколи не повториться, а тому набуває сенсу задокументованої фотохудожником унікальності. Про динаміку життя говорить і сам автор: «Життєвий шлях – це наші дії. Наприклад, вранці ми плануємо, де маємо побувати протягом дня – своєрідний маршрут. Чим більше рухаємося, тим більше живемо і більше цікавого трапляється».



На деяких фото мистця людська фігура розмита і нечітка. Є також сюжети, де глядач бачить її зі спини або силует вгадується серед об’єктів середовища. «Сучасна фотографія дуже егоцентрична, – ділиться мистець своїми спостереженнями. – Люди роблять багато селфі: я на морі, я у ліжку, я з котиком…

Тут людина не є об’єктом фотографії, вона своєю присутністю сюжет доповнює. Місце та дія мають значення». Чорно-біла гама світлин тут є найдоречнішою: чітка асоціація з хронікальними кадрами допомагає сконцентрувати увагу на головному у єдності місця, часу і дії. Нічого зайвого, але кожну із світлин можна розглядати докладніше, ніби «прокручувати» в уяві короткий документальний фільм про випадок із життя.



Мистець запрошує глядача до глибшого розуміння шляху як життєвого вибору цього моменту: «У кожного з нас своя чітко виражена траєкторія, яку під дією зовнішніх подразників формує наш розум. Кожен з нас, рухаючись, має свій путь…»

Кожна світлина Володимира викликала емоційний відгук у гостей презентації. Під час імпрези відбувся професійний діалог з колегами, а відвідувачі мали нагоду висловити авторові свої враження і поставити питання у неформальному спілкуванні.



Запрошуємо глядачів поміркувати на цю тему біля фото-історій волинського мистця Володимира Стахіва і висловити свої враження про експозицію «ПУТІ», яка триватиме ще 3 тижні у Галереї мистецтв ВО НСХУ на вул. Лесі Українки 24а. Галерея відчинена з середи по неділю і вільна для відвідувань.



Фото робіт надані Володимиром Стахівим

Фотопортрет Володимира Стахіва – Вадима Павлосюка.

Фото події люб’язно надані Олегом Бурлакою і Юлією Стахів

Про подію на сайті Галереї мистецтвhttps://www.volart.com.ua/ukr17/volodymyr_stakhiv_put/

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Володя Показати IP 30 Листопада 2017 18:15
Фотографії, яку змушують замислитися. Дякую
oksana Показати IP 3 Грудня 2017 14:07
Це справжні фото в яких передано цілі історії людських життів! рекомендую всім знайти хвилинку часу і відвідати та помилуватись цими витворами! Ти молодець!
Марія Показати IP 3 Грудня 2017 19:11
В кожній фотографії можна побачити певну мить життя людей. Незвично,правдиво, цікаво !!! Успішного продовження.
Ніна Іванівна Показати IP 4 Грудня 2017 09:03
Фотографії дуже цікаві, незвичайні. Володя, бажаю тобі успіху і чекаю виставки фотографій та картин в Тернополі.
Надія Показати IP 4 Грудня 2017 20:22
Дуже красиві фото з глибоким змістом! Надіюсь побачити ще не одну таку професійну виставку!!! Побільше натхнення і незупиняйся!!!
Василь Показати IP 6 Грудня 2017 19:56
Цікаві фотографії, незвичні. Велике майбутнє у молодого фотохудожника. Нехай щастиь!!!
Андрій Показати IP 7 Грудня 2017 20:34
Гарні фотографії. І як ти умудряєшся вловлювати такі різні моменти? Удачі!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus