USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Історію потрібно берегти і вміти показати: «Окольний замок» відзначив перший рік роботи. Фоторепортаж

14 Липня 2024 10:03
14 липня 2023 року музейний простір «Окольний замок» гостинно відкрив свої двері для відвідувачів. Масштабні роботи у Старому місті стали можливими завдяки міжнародному проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна». Нині ж, відзначаючи першу річницю, музейники розповідають про здобутки.

Підсумки першого року роботи музейного простору свідчать – проєкт виявився вдалим. Він збагатив наше місто на ще одну унікальну історичну локацію. Луцький замок набув не конкурента у боротьбі за відвідувачів, а зовсім навпаки – разом пам’ятки формують органічний комплекс.
Грантові кошти – понад мільйон євро, що були підкріплені співфінансуванням із міського бюджету, дали змогу відновити пам’ятки архітектури національного значення: вежу Чорторийських з частиною муру, комплекс підземель колегіуму єзуїтів (з облаштуванням експозиції) та прилеглий дворик, фасади будівель. Тож, можна сказати, що у Луцьку функціонує унікальний підземний музей, облаштований за останнім словом сучасних технологій.
Директор КП «Центр розвитку туризму» Дмитро Зінько із захопленням розповідає про підсумки першого року «Окольного замку».

Як зазначив директор, музейний простір, працюючи сім днів на тиждень, за цей час відкрив свої таємниці для 8544 екскурсантів. А загалом його відвідало понад 20 тисяч гостей з різних куточків України та світу. Для цього є усі умови, адже працівники розробили експозиційні програми і тематичні квести англійською та польською мовами.

Тут відбувалися не лише науково-освітні заходи, конференції чи виставки артефактів. «Окольний замок» став місцем проведення волонтерських проєктів, фестивалів, презентацій, виставок. Варто лише пригадати артпроменад «Так звучить Луцьк», «Різдвяні вечорниці в Окольному», фестиваль «Простір літер», проєкт «Українські барокові партеси: забуті українські композитори», зустріч із Оксаною Забужко, фотовиставки.
Читати ще: 500-літні підземелля з доступом до віртуальної реальності: в Луцьку – новий музейний простір. Фото

Луцький міський голова Ігор Поліщук у вітальному слові підкреслив: музейний простір – це можливість доторкнутися до реальної історії. «Вітаю наше місто з першою річницею успішної, на мою думку, роботи музейного простору. Відкриттю передували шість непростих років. Дякую усім, хто доклав зусиль. Сьогодні ми ще не можемо до кінця усвідомити значення цього місця. Але, думаю, що навіть перший рік роботи у такий важкий час дав поштовх для розвитку Старого міста. Є багато гарних ідей, як зробити його живим, повернути увагу містян і туристів», – наголосив мер.
Водночас зауважив, що, незважаючи на скептичні прогнози, музейний простір є самоокупним. «Ми не витрачаємо коштів з міського бюджету на утримання «Окольного замку»… Необхідно залучати якомога більше відвідувачів, тому що за рік тут було лише 20 тисяч відвідувачів, а у нашій громаді проживає майже 250 тисяч осіб. Вам ще є над чим працювати та вдосконалюватись, тому продовжуйте промоційну діяльність, щоб більше людей відвідали наш «Окольний замок» та змогли доторкнутись до частини історії нашого міста».
Заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт був одним із безпосередніх учасників реалізації проєкту.

«Пригадую, як у 2014 році підписував у Любліні угоду про співпрацю. У 2017 році був у команді міськради, яка розпочала цей проєкт, коли він виборювався – складно, незважаючи на різноманітні перепони та скептицизм – важко було навіть уявити, що старт дасть такий результат. Ми виграли конкурс – і після цього почалась велика робота. Велике досягнення оцінюється зусиллями, які були докладені. І тепер можна впевнено говорити, що неймовірна командна робота, неймовірна наполегливість, неймовірна креативність призвели до появи ще однієї перлини нашого міста. Ми пишаємось «Окольним замком» і зичимо нових успіхів, нових досягнень, нових атракцій», – зазначив Григорій Пустовіт.
Переглядаючи архівні світлини, стає зрозуміло, що усі, хто брав участь у реалізації проєкту, дійсно заслуговують на слова подяки. Масштаби проробленої за шість років роботи вражають.
За цей час було відбудовано і облаштовано 2600 метрів квадратних фасадів і 700 метрів квадратних підземель. Міська влада доклала великих зусиль, аби проєкт був успішно реалізований, адже у певні моменти грантових коштів не вистачало. Траплялися і непередбачувані відкриття, як, наприклад, із частиною підземелля під вежею Чорторийських. Тоді під час будівельних робіт було виявлено раніше невідомі приміщення, які вирішили з’єднати з наявними підземеллями колегіуму.
Читати ще: Нове життя старого міста. Що приховують луцькі підземелля

Урочисті заходи до першої річниці діяльності музейного простору «Окольний замок» не обійшли увагою і народні депутати. Цими днями на Волині відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, діяльність якого безпосередньо стосується культурної сфери життя суспільства. Враховуючи виклики сьогодення, увага до таких проєктів, як-то Музей сучасного українського мистецтва Корсаків та музейний простір «Окольний замок», є абсолютно виправданою.
Народна депутатка України Ірина Констанкевич зауважує: культурна галузь загалом, як і кожен діяч культури чи митець, активно включена у захист нашої держави.

«Приємно бачити, як реалізовуються раніше намічені справи. Ми побували у Колодяжному на відкритті оновленої експозиції меморіальних будинків Косачів – цей проєкт Комітет розпочав п’ять років тому. У Музеї Корсаків, який, без перебільшення, є найкращим приватним музеєм сучасного мистецтва в Україні, ми говорили про розвиток музейної галузі у поствоєнний період. Обговорювали й законопроєкт про меценатство і благодійну діяльність, який давно на часі… «Окольний замок» вражає, особливо тих, хто знає, як тут було раніше і якою була непроста дорога, аби постав такий дуже сучасний мистецький простір. Він, власне, цікавий тим, що це активне, живе місце, розраховане на усі вікові категорії, з можливостями відвідування гостей із-за кордону. Така поліфункціональність, у поєднанні із сучасним виконанням, – це респект місту, міському голові, усім, хто реалізовував цей проєкт», – зауважила Ірина Констанкевич.
Костюмована екскурсія, організована працівниками музейного простору, стала гарним підсумком зустрічі. Перед гостями оживали сторінки минувщини Лучеська: від щоденних клопотів отців-ієзуїтів до рецептів тогочасних ескулапів, від історій про привидів до цікавинок із побутування містян. Максимальному зануренню в атмосферу давнини сприяли класична музика, світлові та димові ефекти, галерея лицарів. Варто відзначити, що все це, а також мультимедійна система з інтерактивним екраном, шоломи віртуальної реальності, доступні усім відвідувачам комплексу. На цьому наголошують музейники, закликаючи слідкувати за життям «Окольного замку» та розкладом екскурсій у соціальних мережах.
Гості музейного простору на власному досвіді переконалися у справедливості слів Ігоря Поліщука, якими той підсумував урочистості: «Раніше Луцьк славився замком. Тепер додалася ще одна чудова локація, де можна доторкнутися до реальної історії. До відкриття простору про цей комплекс оборонних споруд взагалі мало хто знав. Сьогодні ж перед лучанами і гостями міста відкрита ще одна важлива і цікава сторінка історії нашого міста».

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Фома Показати IP 15 Липня 2024 09:19
Чи будемо взимку з водою, теплом та електрикою?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus