USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.74

«Ішов до цього все життя», – волинянин Юрій Бабинець про медаль на Паралімпіаді в Парижі

Сьогодні 09:34
У передостанній змагальний день Паралімпіади-2024, що проходила з 28 серпня по 8 вересня в Парижі, волинянин Юрій Бабинець здобув бронзову нагороду з пауерліфтингу. Це дебютна медаль спортсмена на Паралімпійських іграх і перша в історії чоловічого пауерліфтингу на цьому рівні. Ковельчанин став бронзовим призером змагань у ваговій категорії до 88 кг, витиснувши 214 кг і випередивши найближчого переслідувача на 4 кг.

Тренуватися Юрій почав з 15 років, а вже через шість років (2016-го, – ред.) наполегливих тренувань, хлопець потрапив до збірної України з пауерліфтингу. Вперше на Паралімпіаді чоловік виступав у Токіо, проте потрапити в призери не вдалося.

«Це вже моя друга Паралімпіада, але в Токіо я був не на висоті. Тоді був на сьомому місці в рейтингу, та ще й поїхав на Ігри з травмою і став дев'ятим», – пригадує Юрій.

Читати ще: Паралімпіада-2024: українська збірна здобула 82 медалі

Готуватися до цьогорічного виступу Юрій Бабинець почав одразу після Паралімпіади в Токіо.

«У нас в пауерліфтингу така система відбору і отримання ліцензії, що ти мусиш чотири роки, а у випадку з цими Іграми – три, показувати результат і завдяки цьому потрапляєш до рейтингу. І перші вісім спортсменів рейтингу потрапляють вже до списку найкращих, тож одразу після виступів 21-го року ми почали активно змагатися і тренуватися», – розповідає про роль рейтингу в пауерліфтингу волинянин.
Наразі спортсмен має двох тренерів – Валерій Павлович Дружинович готує спортсмена до змагань з 2019 року, а Віктор Петрович Карпенко тренував до того. На Паралімпіаду спортсмен їхав по призові місця, хоч, зізнається, не обійшлося без хвилювань.

«Я їхав боротися за медаль, бо був у рейтингу третім. І тут намагався боротися за друге місце, мені трішки не пощастило, тому що я виходив у третій спробі на вагу 225 кг, витиснув її, але два до одного, тож судді не зарахували третій підхід. Друге місце – результат 224, а перше – 242. Хвилювання, звісно, були, тому що це перша Паралімпіада, на якій справді був шанс завоювати медаль, і я не хотів його впустити. Результатом задоволений, я так і розраховував починати з 212 кг, з другою спробою вийшло не так, як планував, бо хотів від початку на 217 іти, але дивилися вже по суперниках і вирішили краще піти на трошки меншу вагу, а третьою спробою брати більше», – розповідає про стратегію та результати змагань Юрій.
Про підтримку спортсмену хвилюватися не довелося, адже рідні приїхали на Паралімпіаду разом з ним.

«Мої рідні приїхали на Паралімпіаду, підтримували мене на змаганнях, були поруч, тому від них відчував найбільшу підтримку, звичайно, тренери теж стежили і в перші хвилини після змагань теж дзвонили, вітали, всі були дуже щасливі», – розповідає ковельчанин.

Читати ще: За крок до медалі. Волинські веслувальники – про Паралімпіаду в Парижі і поведінку «нейтральних» росіян

Шлях до медалі на Паралімпіаді видався для Юрія досить довгим та тернистим, особливо важкими були підготовка та виступ на цих змаганнях.

«Я дуже довго до цього йшов, уже мав отримати цю медаль, тому що багато часу і праці на це пішло. У збірній тренуюся вже з 2016 року, тобто вісім років, і нарешті, нарешті я її забрав. Підготовка – важкий етап, тому що це постійна самодисципліна, тренування, підтримка ваги і так далі, але, напевно, найважче – все-таки змагання, тому що це велика відповідальність, і суперники, які на четвертому, п'ятому місцях – досить близько, тож хвилювання справді було», – розповідає про труднощі підготовки та виступів на змаганнях Юрій Бабинець.

За зміною таблиці переможців, порівняно з попередньою Паралімпіадою, спортсмен не спостерігав, адже перейшов в іншу вагову категорію.

«Я орієнтувався на чемпіонати світу, на Кубки світу, дивився, хто як готувався, хто як прогресував за ті три роки, і вже на це орієнтувався», – пояснює волинянин.
Росіяни як нейтральні атлети участі у змаганнях з пауерліфтингу не брали, проте перетинатися з ними українським спортсменам все ж доводилося.

«Я бачив, що є ці «нейтральні» спортсмени, вони ходили у зеленій формі, але ми з ними не контактуємо абсолютно, в нашому спорті вони не були допущені, оскільки були дискваліфіковані й не змогли дістати жодної ліцензії з пауерліфтингу. Як до них ставляться інші спортсмени? Як до громадян країни-агресора. Всі розуміють, що хоч вони і під нейтральним прапором, але жоден з них не засудив дії своєї країни, жоден з них не сказав слова підтримки і так далі, тобто всі розуміють, що вони під нейтральним прапором тільки формально, і кожен знає, що вони представляють і пропагують свою країну та її дії», – ділиться думкою про «нейтральних» спортсменів волинянин.

Про подальші плани Юрій Бабинець розповідає, що опісля відновлення братиме участь у змаганнях вищого рівня й обіцяє покращувати власний результат і надалі.

«Я не знаю, який буде календар змагань у цьому змагальному році, але братиму участь у них, будемо готуватися до наступної Паралімпіади, яка буде в Лос-Анджелесі, ще роздумую над тим, чи залишуся у цій ваговій категорії, чи перейду в 97 кг. Але в будь-якому разі на спортивній арені ви мене побачите, і, сподіваюся, з кращим результатом», – підсумовує спортсмен.

Христина КРОТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus