USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Ігрові зони в укритті: як дитсадки в Луцьку готують до відкриття

5 Травня 2022 23:09
У Луцьку в дошкільних навчальних закладах розпочали підготовку до можливого відкриття, оскільки працюватимуть лише ті заклади, де буде безпечно та є укриття на випадок повітряної тривоги.

Про це розповів Суспільному начальник управління освіти Луцької міськради Віталій Бондар.

Журналісти побували в одному із дитсадків, де невдовзі зможуть приймати дітей.

Як облаштовують умови для відвідування

«У спальні, де відпочиватимуть діти з 13:00 до 15:00, під час оголошення повітряної тривоги добре чути звук сирени», – розповіла вихователька Олена. Тож у разі небезпеки вихователі вестимуть дітей в укриття, яке є в будівлі.
Спальня в дитсадку

«У підвальному приміщенні працівники дитсадка на підлозі постелили килими, принесли в укриття стільці та облаштували ігрову зону з іграшками, книжками, конструктором, аби дітям було комфортно», – каже працівниця дитсадка. Також, з її слів, потурбувалися про запас питної води, одноразовий посуд та аптечку першої меддопомоги.

«Ми проводили тренувальні евакуації двічі на рік у рамках тижнів безпеки й на це у нас витрачалося приблизно 5-7 хв, залежно від кількості дітей і віку дітей», – зазначила вихователька.
Облаштоване укриття

В одній із груп на вихованців зачекався їхній улюбленець – папуга Кеша. Вихователька дитсадка Олена говорить: поки дітей нема, птах галасує і чекає їхнього повернення.
«На дітей очікують найближчим часом і готуються зустрічати: перуть і сушать білизну, прибирають та миють вікна», – зазначила машиністка прання у закладі дошкільної освіти Тетяна Сергіївна.

Що кажуть батьки про потребу в дитсадках

Зі слів лучанки Анни Павлюк, яка восени виходить з декрету на роботу, її дитина стоїть на черзі в групу дошкільного закладу. Каже: у сім’ї працюють двоє людей, тому відвідування дитсадка потрібне.

«Сподіваємося, що з вересня, як будемо віддавати в садок, то вже до того часу не буде тривог. Але якщо така ситуація буде продовжуватися в країні, то про садочок і йтися не може. Якщо підемо на роботу, то за дитиною доглядатимуть рідні», – додала лучанка.
Мама дворічної дитини Діана Ярова говорить: гострої потреби віддавати дитину у садок поки немає, адже перебуває в декреті.

«Але я знаю багато знайомих, де працюють і тато, і мама, і немає можливості тримати вдома. В мене малій 2,5 року, реагує на тривоги. Дуже співчуваю мамам, які на роботі, а діти самі у квартирах», – говорить лучанка.
«Нині в Луцьку діє комісія, яка вивчає стан безпеки в дошкільних закладах. Вона буде вирішувати, де можна приймати дітей», – розповів начальник управління освіти Луцької міськради Віталій Бондар.

«Визначимо ті категорії батьків, які зможуть подати заяви щодо виховання дітей. Це мають бути батьки, які двоє працюють на об’єктах критичної інфраструктурі, двоє зайняті і не мають можливості виховувати дітей самостійно», – зазначив освітянин.

Всього в Луцькій громаді є 10 тисяч дошкільнят: майже 50% зараз перебувають за межами громади. Зі слів Віталія Бондаря, в селах, котрі приєднані до громади, укриттів в дитсадках немає. Додає: із 51 дитсадка розглядають можливість відкрити тільки 20 закладів.

У зв’язку із воєнним станом в загальноосвітніх закладах та дитсадках Волині та у місті Володимир 24 лютого скасували навчальний та виховний процеси. Станом на 3 травня дитсадки в Луцьку не відкривали, проте створили комісію для перевірки стану готовності в період воєнного стану.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus