USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70

Гуща: село, що стало вулицею. Фото

8 Липня 2023 13:54
Луцьк ще має закутки, де просто з міського гамору можна опинитися в царстві тиші. Саме так трапляється на Гущанській, що бере початок від вулиці Гордіюк.

Розташовані вони геть не під прямим кутом, адже нинішня Гущанська – це колишня колонія Гуща, тож вона простягається так, як і понад сто років тому. Виникла колонія наприкінці ХІХ століття і входила до складу Піддубецької волості. На початку ХХ століття там налічували 32 двори, в яких проживало 285 людей. А вже у 1921 там було 12 житлових будинків та 14 нежитлових і мешкало 156 людей. З них 86 німців, 25 поляків, 5 українців та 40 чоловік інших національностей.
Після Другої світової війни село входило до складу Ківерцівського району і стало центром сільради. А в 1959 році було приєднане до Луцька і стало вулицею.

Починається вона з будинка царських часів, який заховався за зеленню. На цьому відтинку вулиці сусідять сучасні шикарні споруди з високими мурованими огорожами, камерами спостереження та колишні прості хати, біля яких ростуть картопля, огірки, цибуля, буряки, квасоля, волоські горіхи, вишні, порічки. Біля нових такого, звісно, немає. Навпростець видно торгово-офісний центр «Глобус», а на вулиці стоїть просто оглушлива тиша. Біля однієї хати копошаться кури – такий собі сільський триб життя.
Читати ще: Колонія луцьких чиновників, яка стала вулицею. Фото

Треба сказати, що вулиця Гущанська складається з трьох частин. Так сталося, бо колишню колонію розітнули новопроєктовані вулиці та дороги.
Друга частина Гущі трохи відрізняється від першої. Тут вже не помітиш стількох сучасних споруд. Натомість багато старих будинків. Вулицею розгулюють собаки. Закінчується вона біля авторинку.
Третя частина тягнеться ще далі, перетинає об’їзну дорогу і продовжує бігти просто в поле. Ця частина вулиці найменш розбудована. Тут переважають старі будинки, деякі з них нежилі. Воно й не дивно, адже якщо початок Гущанської – просто рай через тишу та близькість до інфраструктури, то третій відтинок розташований геть незручно з точки зору доїзду громадським транспортом.
Добратися звідти, скажімо, на 33-й квартал можна хіба автівкою чи велосипедом. Зате там немає міського шуму, а неподалік – так званий Панський ліс.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Юра Рабон Показати IP 8 Липня 2023 23:13
Володимир Маць ще основний "авторитет"?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus