USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.65 41.90
  • PLN 10.65 10.87

«Громади відчувають брак фахівців з місцевого самоврядування», – Вячеслав Рубльов

17 Липня 2021 22:05
Про стратегії громад, про шлях від затвердження стратегії до втілення, про брак фахівців з місцевого самоврядування у громадах, а також про проект закону № 4298 щодо діяльності місцевих державних адміністрацій в ефірі програми #політикаUA розповів народний депутат Вячеслав Рубльов.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 5323, що вдосконалює механізми реалізації державної регіональної політики. Зокрема документ передбачає прив’язку регіональних і місцевих стратегій розвитку до Державної стратегії, обов’язкове розроблення сільськими, селищними, міськими радами стратегій або стратегічних планів розвитку територіальних громад, а також надання права агенціям регіонального розвитку надавати платні послуги, розшириться перелік їхніх засновників за рахунок міських, селищних, сільських рад.

«Стратегія – це путівник для кожної громади, для кожної області, який узгоджується із загальнодержавною стратегією, – зазначив нардеп. – У законопроект про внесення змін до Закону України «Про засади державної регіональної політики» ми долучили районні ради і ОТГ. Крім цього, це дозволить залучити додаткові кошти Державного фонду регіонального розвитку. Важливо розуміти, що стратегія без коштів абсолютно не дієва. Таким чином ми зможемо чітко розуміти, чим державна влада може допомогти місцевим громадам», – зазначив Вячеслав Рубльов.

Розповів народний обранець і про шлях від затвердження стратегії до її втілення.

«Загалом передбачений наступний алгоритм дій: Уряд затвердить свою стратегію, через 12 місяців власну стратегію розробляє область, через 18 місяців з часу затвердження стратегії Урядом – громади. Агенції регіонального розвитку будуть виконувати функції «модераторів», адже вони можуть професійно виписувати ці стратегії», – розповів Вячеслав Рубльов.

За словами нардепа, стратегії областей будуть надсилатися в Міністерство регіонального розвитку, а вже там визначатимуть наскільки документ «вписується» в загальнодержавну стратегію.

«Громади ж власні стратегії в Мінрегіон не надсилатимуть. Чому? Бо потрібен час, щоб навчитися. І вчитимуться громади на власних помилках. Фактично в Україні лише перших 200 громад розробили свої стратегії. Інші – в процесі обговорення. Гадаю, Комітет підготує інструкцію-роз’яснення для громад, аби допомогти із визначенням цілей», – запевнив нардеп.

Розповів народний депутат і про кадровий голод в територіальних громадах. На його переконання, це стає перепоною у залученні додаткових коштів на розвиток громади.

«Нині в Україні немає школи кадрової підготовки для органів місцевого самоврядування. Усі ми отримували якусь освіту в різних вишах, за різними спеціальностями, а вже потім адаптовували набуті уміння до запитів і потреб громад. Вважаю, що потрібно готувати кадрів для органів місцевого самоврядування: можливо підвищення кваліфікації, можливо перекваліфікація. Фахівці в громадах мають працювати над залученням коштів, і державних, і грантових, і робити це фахово», – переконаний депутат.

Не оминули увагою і проект закону № 4298 щодо діяльності місцевих державних адміністрацій. За словами депутата, законопроект готовий до розгляду в сесійній залі.

«Усі гострі кути – імперативна норма, щодо висловлення недовіри головам обласних і районних державних адміністрацій, співпраця з асоціаціями, яким чином вона має здійснюватися – вдалося врегулювати. Державні службовці як представники президента на місцях повинні мати і достатні повноваження, але і контроль від органів місцевого самоврядування, який повинен виконувати дорадчу функцію», – підсумував Вячеслав Рубльов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Петя Показати IP 17 Липня 2021 23:47
Верховна Рада також відчуває брак фахівців)))
Народна прокуратура Показати IP 18 Липня 2021 10:34
"...в Україні немає школи кадрової підготовки для органів місцевого самоврядування". Думаю, пан депутат в полоні стереотипів. Звільнено величезку кількість чиновників з обласних і районних державних адміністрацій, характер роботи яких ідентичний завданням чиновників з ОТГ. Ось кого-кого, а таких спеціалістів серед них знайти можна. Потрібно лише, щоб самі новоутворені громади чітко розуміли свій напрямрок руху. Щоб отримати бажаний результат, необхідні три речі: чітка постановка завдання, роз'яснення способу його виконання і контроль за таким виконанням. Бо якщо сам не знаєш, що хочеш отримати, ніякий фахівець тебе не задовільнить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus