USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Грандіозне свято розкоші і марнославства: в Індії відбулося «весілля століття». Фото

18 Липня 2024 22:47
Увага усього світу останні тижні прикута до фінансової столиці Індії Мумбаї, де відбулися розкішні святкування весілля сина найбагатшої людини Азії Мукеша Амбані. Загалом усі передвесільні заходи тривали понад чотири місяці.

Поява на них зірок Боллівуду, популярних спортсменів, мільярдерів Білла Гейтса та Марка Цукерберга, а також таких зірок шоубізнесу, як Джастін Бібер, Ріанна, Кім і Хлоя Кардаш’ян, сколихнула соціальні мережі, пише BBC.

Цей шлюб поєднав дві могутні сім’ї: Анант Амбані, молодший син голови правління Reliance Industries Мукеша Амбані, одружився з Радхікою Мерчант, донькою фармацевтичних магнатів Вірена та Шайли Мерчант.

Завдяки розгалуженій бізнес-імперії – від нафти, телекомунікацій, хімікатів, технологій, медіа та моди до продуктів харчування – родина Амбані є всюдисущою в Індії, а їхнє життя є предметом інтенсивного захоплення громадськості.

Особисті статки Амбані журнал Forbes оцінює у приголомшливі 124 мільярди доларів. 29-річний Анант обіймає посаду в раді директорів Reliance Industries.
Амбані-старший разом з іншим індійським бізнес-магнатом Гаутамом Адані близькі до уряду прем’єр-міністра Нарендри Моді, а опозиційні партії звинувачують владу в надмірній прихильності до двох бізнес-імперій. Втім ці закиди і уряд, і бізнесмени заперечують.

Попри те, що величезне багатство та вплив сім’ї Амбані добре відомі в Індії, багато хто за межами країни скоріш за все не усвідомлював масштабів їхніх статків.

Ситуація змінилася в березні, коли Амбані влаштував триденну передвесільну вечірку для свого сина.

Індійські родини різних релігій, каст і культур часто використовують цю нагоду, щоб похизуватися багатством, статусом і впливом у суспільстві. Проте через схильність до марнославства часто такі сім’ї опиняються у величезних боргах.

Багатомільярдний шлюбний ринок

У нещодавньому звіті компанії Jefferies, що займається інвестиційно-банківською діяльністю та ринками капіталу, йдеться, що весільна індустрія Індії, яку оцінюють у 130 мільярдів доларів, стимулює величезну економічну діяльність. При цьому пересічний індієць витрачає на весілля вдвічі більше, ніж на освіту.

Це другий за величиною споживчий ринок після торгівлі продовольчими товарами в країні, який оцінюється в 681 мільярд доларів.

Вартість шлюбного ринку Індії майже вдвічі перевищує вартість американського, який оцінюють у 70 мільярдів доларів, але є меншою, ніж у Китаї, де його оцінюють у 170 мільярдів доларів.
В Індії щорічно відбувається близько 8-10 мільйонів весіль, у порівнянні з 7-8 мільйонами в Китаї та до 2,5 мільйона у США.

"Під час весілля витрати бере на себе родина нареченої, купуючи різні речі – від ювелірних виробів і посуду до електроприладів і побутових товарів тривалого користування", – каже Н. Манімекалай, директорка Центру досліджень розвитку жінок у Делі.

За її словами, шлюби в Індії – це сімейні свята, які відзначаються ритуалами та екстравагантністю. Індійські родини використовують цю нагоду, щоб продемонструвати багатство, похизуватися статусом і засвідчити свій вплив на суспільство в цілому.

Читати ще: Найбільший у світі круїзний лайнер вийшов у перший рейс

"Тож вони беруть кредити на ці екстравагантні весілля, які породжують фінансові труднощі у суспільстві. Багато хто почувається змушеним організувати церемонію одруження, навіть якщо для цього потрібно позичити гроші. Під впливом культури споживання молоде покоління прагне до життя, повного задоволення", – констатує вона.

Таким чином розкішні весілля часто лягають непідйомним тягарем на сім’ї з низьким доходом і середній клас.

Прикраси з’їдають шлюбний бюджет

Багато обговорень стосувалося вартості ювелірних прикрас, які носили члени родини Амбані під час передвесільних і власне весільних урочистостей.

У звіті Jefferies ідеться, що в Індії на ювелірні прикраси для шлюбу витрачають від 35 до 40 мільярдів доларів. І якщо на розкішних весіллях переважають діаманти, у шлюбних ритуалах бідніших родин чільне місце займає золото.
Попри підвищення цін, очікують, що річний попит на золото в Індії, другому за величиною споживачеві золота у світі, зросте.

За даними Всесвітньої ради золота, весілля створюють приблизно 50% річного попиту на золото в Індії.

Вартість золотих прикрас, які сім’я нареченої дає нареченому як придане, може "відгризти" суттєвий шмат шлюбного бюджету. Відтак йдуть витрати на їжу, на яку щорічно витрачають від 24 до 26 мільярдів доларів. Решту грошей витрачають на одяг, макіяж, фотозйомку та інші заходи.

Минулого року прем’єр-міністр Моді попросив заможні родини організовувати весілля в Індії, щоб підняти місцеву економіку замість того, щоб витрачати гроші за кордоном.

Читати ще: Померла 102-річна дизайнерка та ікона моди Айріс Апфель

До слова, пара Амбані провела передвесільні церемонії на круїзному лайнері, який відправився з Італії та робив зупинки в Римі, Каннах і Портофіно.

В Індії улюбленими місцями весіль багатіїв і знаменитостей Боллівуду є палаци та готелі в таких історичних містах, як Джайпур і Удайпур у штаті Раджастхан, а також мальовничі пляжі Гоа.

Втім не всі родини в Індії обирають екстравагантні святкування. Багато пар нижчого середнього класу одружуються в храмах або в родинних будинках.

Грандіозне свято марнославства

Власне, пишна весільна церемонія Ананта Амбані із Радхікою Мерчант відбулася наприкінці минулого тижня, пише CNN. Після весілля, в суботу, відбулася церемонія благословення, де прем’єр-міністр Індії обдарував молоду пару та їхні сім’ї найкращими побажаннями. Свята вихідного дня завершилися в неділю екстравагантним прийомом, або Мангал Утсав – фестивалем блаженства, після чого учасники вилетіли з Мумбаї.
Сім’я, яка володіє найбільшою приватною корпорацією Індії Reliance Industries, не шкодувала коштів. Конференц-центр Jio World, який належить Амбані, місткістю 16 000 осіб, де протягом усіх вихідних проходили весільні заходи, був перетворений на мініатюрну версію священного індійського міста Варанасі з квітковими інсталяціями та екстравагантними декораціями, прикрашеними золотом і сріблом.

Протягом триденної вечірки пара кілька разів міняла вбрання, з’являючись у низці хитромудрих, виготовлених на замовлення нарядів, що прославляють спадщину та культуру країни.

Весільний ансамбль Мерчант був розроблений індійським лейблом Abu Jani Sandeep Khosla і включав зардозі кольору слонової кістки (складний тип металевої вишивки) на шовку і 5-метрову фату. Вона доповнила образ коштовностями, які тітки та сестри вдягали на власні весілля. Пізніше вона переодяглася в розкішне червоно-золоте вбрання для церемонії, на якій індійські наречені символічно прощаються зі своїми родичами, перш ніж приєднатися до сім’ї нареченого.

Амбані тим часом прибув на червону доріжку в золотому шервані в парі з кросівками. На церемонії одруження він був одягнений у червоний шервані, пошитий на замовлення Sabyasachi Mukherjee, з великим зеленим намистом на шиї.

Для суботньої церемонії благословення Мерчант знову одягла індивідуальну прикрасу від Абу Джані Сандіпа Хосли, який співпрацював із сучасним художником та скульптором Джаясрі Бурманом, щоб створити унікальну прикрасу, вишиту справжнім золотом.
«Це вбрання прославляє союз пари «через глибоко значущі образи, – написала в Instagram стилістка нареченої Ріа Капур. – Людські постаті, які представляють щасливу пару, випромінюють небесну ауру, яка вшановує божественність у їхній людяності. Фауна відображає любов Ананта до тварин, особливо до слонів, які вважаються сприятливими та красивими».

На прийомі у неділю гості інтерпретували дрес-код «індійський шик», змішавши класичну індійську моду із сучасними стилями. Мерчант була одягнена в золотий металевий корсет з кутюрної лінії Alta Moda від Dolce and Gabbana, а також спідницю того ж відтінку від індійського дизайнера Анаміки Кханна.

Невідомо, скільки Амбані витратили на святкування, яке включало місяці передвесільних вечірок, хоча галузеві оцінки впевнено оцінюють загальну суму в сотні мільйонів доларів. Великі команди працювали місяцями, щоб втілити у життя бачення пари і складні деталі – від квіткових композицій до дизайну декорацій.

Відомий весільний дизайнер Престон Бейлі, який працював із Сереною Вільямс та Леброном Джеймсом, отримав замовлення на створення гігантських квіткових артінсталяцій для вихідних.

У розмові з CNN електронною поштою перед п’ятничною церемонією Бейлі похвалив увагу матері Амбані Ніти до деталей. Це було «не що інше, як чиста геніальність, і вона справді зосереджена на тому, щоб явити світові величезний творчий талант Індії через ці весілля», – акцентував він.
Натхненням для проєктів Бейлі стала любов пари до тварин і нещодавно відкритий Амбані заповідник для тварин Vantara в західному індійському місті Джамнагар. Його скульптурні творіння включали гігантську експозицію повітряних куль і понад 60 квіткових тварин, включаючи жирафів, двох величезних туканів, мавп, що сидять на деревах усередині приміщення, та гігантського коня з червоних і рожевих квітів.

«Я займаюся бізнесом уже понад 40 років… але ніколи не бачив нічого настільки ж хитромудрого, як це весілля. І я вірю, що воно принесе стільки позитивних відгуків та поінформованості про велику творчу культуру художників Індії», – зауважив Бейлі, який також працював над весіллями двох старших братів та сестер Амбані, Акаша та Іші.

Відомий індійський модельєр і креативний директор весілля Маніш Малхотра раніше розповів CNN, що його основним принципом було «збереження суті Індії».
«Кожна деталь – від декору та кухні до вбрання й атмосфери, кожен захід – від яскравого Сангіта (традиційного вечора музики та танців, на якому виступив Джастін Бібер) до урочистого дня весілля та грандіозного прийому, – покликаний занурити гостей в атмосферу радості, любові та свята», — написав він.

Критика весілля за марнотратство

Подробиці святкування стали головною темою місцевих новин і викликали ажіотаж у соціальних мережах. Проте багато хто в Індії – найгустонаселенішій країні світу з 1,4 мільярда людей – розкритикував розкіш, продемонстровану у країні з кричущим розривом у рівні добробуту, де мільйони людей живуть у злиднях.

«Ганьба людям, які святкують нерівність доходів у країні, де нам потрібен перерозподіл багатства», – написала у Twitter комік та критик соціальних мереж Шаміта Ядав, яка публікує пости у соціальних мережах під псевдонімом The Ranting Gola.

«Ми справді бідна країна, – заявив старший науковий співробітник Центру політичних досліджень Сушант Сінгх. – Це абсолютно неприйнятно. Але річ у тому, що половина великих ЗМІ Індії належить пану Амбані, тому малоймовірно, що великі ЗМІ Індії скажуть, що це жахливо».
Крім фінансових витрат на весілля та святкування, існують й інші менш помітні витрати: витрати на планету.

За словами Ешвіна Малваде, співзасновника Greenmyna, консалтингової компанії зі стійких весіль у Мумбаї, середньостатистичне індійське весілля на 300 осіб зазвичай виробляє від 1,5 до 2 тонн відходів і близько 30–40 тонн викидів вуглецю, без урахування поїздок гостей. Джерелами викидів є масштабні бенкети та енергія, що використовується екстравагантними світловими шоу.

Хто приїхав на весілля року

Марк Цукерберг, Білл Гейтс та Іванка Трамп були серед відомих міжнародних діячів, які прилетіли до Індії на екстравагантну передвесільну вечірку спадкоємця мільярдера Ананта Амбані, яка завершилася у неділю.
На триденному святі, на якому виступили попзірка Ріанна та фокусник Девід Блейн, були присутні близько 1200 гостей з Кремнієвої долини, Боллівуду та інших країн, серед яких були легенда крикету Сачин Тендулкар та актор Шахрукх Кхан, а також багато інших індійських знаменитостей.
Святкові заходи минулими вихідними пройшли в Джамнагарі, в західному штаті Гуджарат, недалеко від головного нафтопереробного заводу Reliance.

Аеропорт міста, яке зазвичай обслуговує менш як десять рейсів на день, повідомив про сплеск активності. У суботу керівництво аеропорту повідомило, що для цього феєричного заходу прибуло близько 130 рейсів.

За даними агентства Reuters, гостям були надані чартерні літаки з Нью-Делі та Мумбаї, а також послуги перукарів, візажистів та драпірувальників.
Благодійний підрозділ сімейного бізнесу Амбані повідомив, що для виготовлення «гобелена мрії» до весілля були залучені ткачі, а для виготовлення свічок для гостей найняли майстрів з порушеннями зору.

Спеціально для весілля побудували новий індуїстський храмовий комплекс, який пізніше буде відкрито для публіки. Також сім’я Амбані організувала спільну вечерю для більш ніж 50 000 мешканців села.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus