USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

«Господи, захисти кожного нашого Воїна і дай Україні перемогти…»: у луцькому музеї презентували «Вертеп» про Спасителя та війну. Фото

12 Січня 2023 15:00
У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбулося театралізоване дійство «Вертеп». Юні актори розповіли гостям одвічну історію боротьби Добра зі Злом у реаліях сьогодення.

Учасники зразкової театральної студії «Бешкетники» розповідають, що показувати різдвяні вертепи вже стало доброю традицією для колективу. Спочатку це були традиційні лялькові постановки, які згодом почали поєднувати з живою грою акторів. Однак ні керівник студії, режисер дійства Вадим Хаїнський, ні юні артисти не захотіли зупинятися на досягнутому.
Тому нині різдвяна фантазія «Дивоніч» – це унікальне поєднання акторської гри, чудових мережаних витинанок художниці Олесі Іщук, світла та звуку.

У своєрідній першій частині дійства – традиційній – під автентичні колядки у виконанні зразкового фольклорного колективу «Вервечка» переосмислюється біблійний сюжет народження Спасителя.
Друга частина – дещо інша. Вона ґрунтується на подіях сьогодення. Християнські мотиви змінюють роздуми героїв вертепу про війну. Ця частина відбувається у співпраці з народним ансамблем бального танцю «Юність».
Читати ще: «З Різдвом Христовим!»: у Луцьку відбувся XХІV фестиваль вертепів

Особливо щемливою була сцена, у якій янголята з ліхтариками – символи українських міст під час блекауту – перегукувалися в темряві. До них із в’їдливими коментарями зверталися населені пункти з тимчасово окупованих територій та Крим. Мовляв, як воно живеться у такій ситуації? Відповідь була одна: тримаємося! І все у нас буде добре – вистоїмо і переможемо! Глядачі, серед яких було багато вимушених переселенців, що знайшли прихисток в шелтері «Адреналіну», не стримували сліз. Згодом, коли гості свята ділилися враженнями, усі пригадували цю сцену та колядку «Нова радість стала», яку виконували разом з артистами. І знову плакали…
«Можливо, вдалося не все задумане, адже хотілося ще краще й виразніше попрацювати зі світлом і звуком. Все ж, це – більш сценічне дійство. Однак в рамках музейного простору, що змогли – по максимуму показали глядачам, – підсумовує Вадим Хаїнський. – Прагнемо такими виставами подарувати людям радість, показати, що попри всі сумні події, ми колядуємо, відзначаємо Різдво. Тішимося з того, що маємо місію нести надію і віру в нашу Перемогу!»

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Тетяна Показати IP 12 Січня 2023 22:42
Неймовірне тонке, щире дійство! Мо-ло-дці! Ось він, мій різдвяний подарунок)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus