USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

«Горщик зі скарбами»: у Румунії знайшли тисячі середньовічних монет

20 Липня 2023 00:24
Румунські археологи-аматори виявили середньовічний скарб – 4872 монети у горщику, а також три срібні пластини, закопані в лісі.

Монети було випущено у період з 1500 до 1550 року, більшість з яких – під час правління короля Владислава II Ягеллончика, повідомляє УП. Життя з посиланням на Live Science.

Старовинні гроші знайшов Рауль Влад Сута разом з двома товаришами, коли вони відпочивали в лісі.

«Я отримав короткий, але стабільний сигнал (на металодетекторі), взявся за лопату. Помітив маленьку срібну монету, ніби її витягли з моєї кишені. На невеликій глибині знайшлося ще кілька монет», – розповів Рауль у Facebook.

Чоловік зізнається, що знахідка викликала у групи «сльози радості».
«Таке відкриття приносить чудові відчуття…Це мрія кожного любителя історії та знахідок. Чекаємо на висновки фахівців щодо точної ідентифікації монет, їх інвентаризації та реставрації», – додав скарбошукач.
Скарб разом з керамічним горщиком важить майже 4,5 кілограма. Усього дослідники знайшли близько 4868 угорських денарів, більшість з яких дуже тонкі та склеєні між собою, три срібні пластини приблизно по 30 грамів, чотири неідентифіковані монети.
Мисливці за скарбами передали свою здобич до мерії міста Ножорід на заході Румунії, як цього вимагає закон.

За румунським законодавством, металошукачі можуть отримати 30-45% від офіційно визначеної вартості скарбу.

Наразі невідомо, хто і чому закопав гроші у лісі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus