USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.30 10.60

Гонконг перетворився на ключового пособника Росії в обході санкцій

24 Липня 2024 21:35
Один із ключових фінансових центрів світу допомагає Росії отримувати деталі, потрібні для виробництва зброї.

Гонконг перетворився на ключового пособника РФ в обході санкцій, йдеться у звіті опозиційного до КНР фонду The Committee for Freedom in Hong Kong, передає Gazeta.ua.

«Гонконг почав відігравати центральну роль у сприянні обходу міжнародних санкцій Росією. Після початку повномасштабної війни експорт Гонконгу до РФ спочатку впав, але потім протягом кількох місяців майже подвоївся порівняно з довоєнним», – сказано у звіті з посиланням на відкриті дані, зібрані американською некомерційною організацією C4ADS.

Читати ще: Росія купує на Тайвані верстати для ВПК в обхід санкцій, – ЗМІ

У жовтні 2022-го голова адміністрації Гонконгу Джон Лі заявив, що територія не дотримуватиметься глобальних санкцій проти Російської Федерації. Вже у 2023 році майже 40% експорту з Гонконгу в Росію ($750 млн з $2 млрд протягом серпня-грудня 2023 року) складали товари з переліку пріоритетних, що є життєво важливими для російської агресії. Серед них – напівпровідники та мікросхеми, потрібні країні-агресорці для виробництва високотехнологічної зброї та систем зв’язку.

Гонконзькі фірми також допомагають обходити санкції Північній Кореї та Ірану. Регуляторне середовище Гонконгу дозволяє легко приховувати власність компаній і швидко створювати чи розпускати юридичні особи.

Гонконзька компанія Piraclinos Limited, яка видає себе за продавця добрив і вугілля, відправляла мікросхеми підсанкційній російській компанії «ВМК», а Align Trading Co. Ltd. експортувала мікросхеми французького виробництва російській компанії AТ «Трек».

Читати ще: У російській зброї, що використовують в Україні, виявили понад 450 компонентів західного виробництва

«Гонконг вважався провідним фінансовим центром, вплив якого можна було порівняти лише з Нью-Йорком і Лондоном. Але все змінилося. Простіше кажучи, Гонконг став ізгоєм, обслуговуючи найжорстокіші режими у світі та завдаючи шкоди інтересам міжнародної безпеки шляхом контрабанди військових технологій, грошей і заборонених товарів», – зазначається в повідомленні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сергій Показати IP 24 Липня 2024 22:09
А газ і нафту теж через Гонконг качають?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus