USD 41.10 41.45
  • USD 41.10 41.45
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.43 10.58

Головні заяви про війну і План перемоги: Зеленський виступив у Раді

Сьогодні 17:08
Президент України Володимир Зеленський виступив у Верховній Раді 16 жовтня і представив План перемоги. Глава держави також заявив, що президент РФ Володимир Путін «збожеволів» і «хоче тільки війни». А ще Зеленський висловився щодо замороження війни та торгівлі територіями.

Про головні заяви Зеленського з виступу в Раді пише ТСН.

План перемоги – пункти

Зеленський представив у парламенті План перемоги. Він складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків:

пункт перший – геополітичний,

пункти другий і третій – військові,

пункт четвертий – економічний,

пункт п’ятий – безпековий.

Пункти розраховані за часом. Перші чотири – це час війни, щоб її завершити. П’ятий пункт – на час після війни, щоб гарантувати безпеку.

Перший пункт

Щодо першого пункту Плану перемоги, то Зеленський уточнив, що йдеться про запрошення України до НАТО. Відсутність держави в Альянсі спонукала РФ посягати на безпеку країни.

Читати ще: План перемоги українцям покажуть лише частково. Єрмак назвав причину

«Тепер факт запрошення для України до НАТО може стати справді фундаментальним для миру. Ми розуміємо, що членство в НАТО – це питання подальшого, а не теперішнього. Але Путін має побачити, що його геополітичні розрахунки програшні», – висловився Президент.

Другий пункт

Другий пункт Плану перемоги – незворотне зміцнення оборони України проти агресора.

«Є чіткий перелік зброї, яка здатна підтримувати таку силу наших воїнів. А завдяки Курській операції ми побачили, що Путін не має достатньо сили, щоб триматися, коли ми тиснемо справді міцно», – додав він.

Ключем до реалізації другого пункту Плану перемоги є:

– продовження операцій Сил оборони у визначених районах ворожої території;

– посилення позицій Сил оборони та знищення наступального потенціалу ворога на окупованій території України;

– допомога партнерів у комплектуванні бригад резерву для ЗСУ;

– виведення ППО на рівень, достатній для захисту міст і сіл від ракет і дронів, а також спільні захисні операції з сусідами в Європі для збиття ворожих цілей у межах доступу повітряного щита партнерів;

– розширення операцій із застосуванням українських ракет і дронів, інвестиції в розширення їхнього виробництва в Україні;

– зняття партнерами обмежень на застосування далекобійної зброї на всій окупованій території України і на території Росії – по обʼєктах воєнної інфраструктури. Надання Україні відповідних далекобійних ракет, дронів та інших засобів ураження;

– надання Україні в реальному часі супутникових даних і даних, що отримуються іншими засобами розвідки.

Цей пункт також має таємний додаток.

Третій пункт

Третій пункт Плану перемоги – стримування. Зеленський повідомив, що під нього теж є таємний додаток, який отримали лідери США, Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини.

Читати ще: «План перемоги»: Зеленський у США проситиме гарантії безпеки як у НАТО та сучасну зброю, – The Times

«Україна пропонує розмістити на своїй землі комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, який буде достатнім для захисту України від будь-якої воєнної загрози з боку Росії та який звузить варіативність дій РФ до таких перспектив: або приєднатися до чесного дипломатичного процесу для справедливого завершення війни, або гарантовано втратити можливість продовжувати агресивну війну внаслідок застосування Україною наданого пакету стримування згідно з визначеними військовими цілями», – пояснив Президент.

«Тобто пакет стримування – це факт, що Росія або йде в дипломатію, або йде... до втрати її машини війни. Мир завдяки силі», – додав глава держави.

Четвертий пункт

Четвертий пункт Плану перемоги – стратегічний економічний потенціал. Зеленський сказав, що Україна пропонує США разом з визначеними партнерами, зокрема ЄС, укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних у державі критичних ресурсів, спільного інвестування та використання відповідного економічного потенціалу.

«Це угода, що органічно доповнить і посилить наявну систему економічного тиску на Росію, а саме – всі наявні санкції проти Росії, обмеження нафтової ціни, обмеження експорту до Росії та інші заходи тиску», – сказав Президент.

Читати ще: Україна працює над планом щодо перемовин з Росією, – Зеленський

Він зазначив, що поклади критичних ресурсів в Україні разом з її глобально важливим потенціалом у виробництві енергії та продовольства є одними з ключових загарбницьких цілей РФ у війні.

Економічний пункт стратегії має таємний додаток, який передається лише визначеним партнерам.

П’ятий пункт

П’ятий пункт Плану перемоги розрахований на післявоєнний час. Зеленський наголосив, що після цієї війни Україна матиме один з найдосвідченіших і найбільших військових контингентів. Цей досвід має бути використаний для зміцнення оборони Альянсу та гарантування безпеки в Європі.

«Передбачаємо в разі згоди партнерів заміщення окремих військових контингентів збройних сил США, які дислоковані в Європі, українськими підрозділами. Після війни», – наголосив президент.

Зеленський назвав терміни закінчення війни

Зеленський переконаний, що війна в Україні може завершитися вже 2025 року, якщо вдасться реалізувати План перемоги: «Якщо почати рухатися цим Планом перемоги вже зараз, то може вдатися завершити війну не пізніше наступного року».

Він додав, що План перемоги – це шлях посилення України, яке потрібне, щоб не лише захистити позиції, але й прокласти міст до проведення другого Саміту миру, який поставить справедливу для держави крапку в цій війні.

«Путін збожеволів»

За словами Зеленського, реалізація Плану перемоги не залежить від Росії, адже вона не шукає чесного миру, натомість Путін прагне лише війни.

«Путін збожеволів. І він хоче абсолютно, хоче тільки війни. Він сам особисто не зміниться. Він надто з минулого, надто вчорашній. Він глухий до всіх інших», – сказав Президент України.

Він зазначив, що держава спільно з партнерами повинна змінити обставини так, «щоб Росія була примушена до миру».

Зеленський назвав країни з «коаліції злочинців»

Зеленський заявив, що в коаліції злочинців разом з Путіним є ще дві країни – Північна Корея та Іран. Росія також співпрацює з Китаєм. Так, українська розвідка фіксує не лише передавання зброї з КНДР, але й робітників для російських заводів та особовий склад для армії.

Президент згадав і про «допомогу іранського режиму для Путіна» та «співпрацю Китаю з Росією».

«Попри заяви, Пекін утримується від справді серйозних дієвих кроків для того, щоб зупинити Путіна, зупинити агресію і порушення Росією статуту ООН», – сказав глава держави.

Чи буде замороження війни?

«Росія повинна програти у війні проти України. Це не замороження. Це не торгівля територіями чи суверенітетом України. Ми повинні реалізувати План перемоги, щоб примусити Росію бути на Саміті миру та бути готовою закінчити війну», – наголосив Зеленський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сарк Показати IP Сьогодні 17:20
На кого це розраховано , це просто список побажань

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus