USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.55 10.75

Голова Вищої ради правосуддя заявив, що контроль іноземців над судами позбавляє Україну суверенітету

8 Жовтня 2021 13:29
У середу, 6 жовтня, у Вищій раді правосуддя відблася пресконференція за участю в. о. голови ВРП Олексія Маловацького, керівника політико-правових програм ГО «Український Центр суспільного розвитку» Ігоря Рейтеровича й голови комітету з питань верховенства права Національної асоціації адвокатів України Марини Ставнійчук, повідомляє «Політика країни».

Марина Ставнійчук заявила, що фактично з 2016 року над судовою владою в Україні тривають нескінченні експерименти.

З її слів, у зв’язку з тим, що в реальності судової реформи не відбувається, в Україні шукають все нові й нові способи впливу на формування судової влади. Один з них – громадські ради, етичні та конкурсні комісії, де міжнародним експертам і грантовим організаціям намагаються передати повноваження з формування судової влади.

«Звичайно, це стало предметом розгляду Конституційного суду і Венеційської комісії. Їхні рішення відомі, і про жоден безапеляційний мандат для іноземців не йдеться. Більше того, це небезпечна ідея, яка межує із втратою державного суверенітету», – наголосила Ставнійчук.

Тимчасовий виконувач повноважень голови ВРП Олексій Маловацький пояснив, чому йому не подобається той факт, що іноземці мають право вето у Вищій раді правосуддя і вплив на формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

«У законі немає права вето, там рішення ухвалюють іноземні громадяни. Так і написано. Скажіть мені, будь ласка, якби ви прийшли до англійського суду, а там рішення ухвалювали б громадяни України, Корона Британської імперії дозволила б це? Великі сумніви. А Україна це дозволила. Це не право вето, а ухвалення рішення. А голос української частини взагалі ні на що не впливає. Тільки кворум. З приводу суверенітету. Будь-яка держава не має абсолютного суверенітету відтоді, як передає контроль над судами іншій державі», – заявив Маловацький.

Нагадаємо, судова реформа передбачає перш за все ухвалення двох законопроєктів, один з яких – №3711-д – покликаний відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка не працює з листопада 2019 року. І ця ж реформа фактично віддає судову систему під контроль Заходу. На початку серпня Володимир Зеленський підписав закон про перезапуск ВККС з вирішальним голосом міжнародних експертів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
morpheus Показати IP 8 Жовтня 2021 13:35
Гарну байку заспівали, коли насижені місця почали гойдатись. Без адекватної судової реформи, яку ВРП сама і блокує, ні про які зміні в країні не може бути навіть і мови.
Анонім Показати IP 8 Жовтня 2021 13:56
Особисто стикалася з нашим"судочинством". Настільки нахабних і переконаних у своїй безкарності осіб,як судді я ще не зустрічала. Доречі наші луцькі судді. Без цієї реформи судової системи ми приречені. Я особисто не бачу правосуддя в судах(мій власний досвід),я бачу там мафію,яку треба викорінити,інакше вона знищить нас. Про це свідчить і той факт,що кожного року кількість людей,що звертаються в Європейський СУД зі скаргами на наше "правосуддя" і виграють там справи, росте. Цим людям потім наша держава виплачує компенсації, проте суддям це нічим не загрожує - вони продовжують отримувати великі зарплати,чинити своє гниле "правосуддя" і жодних покарань, жодної відповідальності.
Семен Показати IP 8 Жовтня 2021 14:47
Хто з порядних людей "далекого забугорья" поїде в чужу країну щоб підмочити свою репутацію. Ніхто. Знову ринуться пройдисвіти з усіх кінців. За роки "незалежності" бачили їх уже десятки. Нічого крім власної кишені, як і наших грантоїдів-"реформаторів", їх більше не цікавить. "Нареформував" кільканадцять мільйонів і у Париж, чи Лондон. "рябошапки".
Василь Показати IP 8 Жовтня 2021 15:23
Судова система згнила.І це всім відомо.А ці просто бояться втратити свої насиджені кормушки.І починають пускати бульки або дим.
Ігор Показати IP 8 Жовтня 2021 15:50
Необхідно надати людям право вибирати та відкликати суддів, без цього корупцію в судах не подолати.
дідо до Ігор Показати IP 8 Жовтня 2021 17:51
Це ж було в УРСР!
Ігор до дідо Показати IP 9 Жовтня 2021 11:46
Приклад треба брати з успішних країн а не видумувати свій шлях, в США це працює.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus