USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Голова Волинської облради долучилася до робочої групи по боротьбі зі смородом в Луцьку

6 Серпня 2019 11:05
Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович долучилася до засідання робочої групи по боротьбі зі смородом, адже обласна рада працює разом із Луцькою міською радою та спільно з активістами над вирішенням болючого питання. Найбільша складність для лучан полягає у тому, що виробництво заводу «Біо Пек» знаходиться на території Луцького району, а вирішити проблему намагається місто Луцьк, яке не має законодавчих можливостей вплинути на його закриття.

Про це повідомив у фейсбуці перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.

«Головний позитив засідань нашої робочої групи – це спільна робота Луцької міської ради з активістами, за участю всіх керівників виконавчих органів Луцької міської ради. Такого відкритого і конструктивного діалогу громади та влади в Луцьку, мабуть, ще не траплялося. Замість обвинувачень і суперечок лунають пропозиції та варіанти вирішення ситуації, процес взаємодії відкритий для всіх бажаючих. І саме такий метод комунікації доводить, що міська рада діє спільно із громадськими активістами, ми знаходимось по один бік і детально вивчаємо всі можливі причини смороду та шляхи їх усунення.

Своєю чергою, активісти громадської організації «За чисте повітря. Луцьк» повідомили, що на полях фільтрації засипають вапняком вже третю карту і сморід не настільки різкий і сильний. Хотілось би вірити в те, що «Біо Пек» дійсно налаштований на вирішення проблеми.

Але не забуваймо, що й в минулі роки запах поступово зникав у серпні, коли барду продають сільськогосподарським підприємствам для удобрення грунтів. Схоже, представники громадської організації «За чисте повітря. Луцьк», готові надати кредит довіри підприємству «Біо Пек». Якщо активісти погоджуються із умовами заводу, це їх право і їм, зрештою, потрібно буде давати пояснення громаді міста.

За словами Володимира Редкача, підприємству треба дати шанс і стежити за тим, щоб «Біо Пек» виконав вимоги активістів. Хоча при цьому представники громадської організації ГО Розвиток Мікрорайонів Міста стверджували, що й у 2017 році звучали обіцянки від підприємства про вжиття всіх можливих заходів для ліквідації смороду, однак «віз і нині там».

Зі свого боку, як представники Луцької міської ради, ми переконані в тому, що проблема зі смородом №1 – це виробництво біоетанолу заводом «Біо Пек» і злив відходів виробництва на поля фільтрації цукрового заводу.

Аналогічна ситуація склалася в кожному місті України, де виробляють біоетанол. В Узині, на Вінничині, в Гайсиниі – всюди, де працюють біоетанольні заводи, люди задихаються від смороду. Не заперечуємо, що ця причина не єдина. Але спочатку потрібно розібратися з основною. Якщо цукровий завод дійсно налаштований на вирішення проблеми – це стане полегшенням для всього Луцька. Якщо ж ні – підтримаємо громаду у боротьбі за закриття заводу.

Щодо роботи очисних споруд і каналізаційно-насосних станцій Луцька – ми демонструємо повну відкритість і організовуємо для активістів та преси поїздку на очисні споруди КП «Луцькводоканал», яка відбудеться вже цього четверга о 14:00 год.

Керівник підприємства Віктор Гуменюк готовий надати всю інформацію щодо роботи очисних та напряму спілкується із активістами. Виконавчі органи Луцької міської ради сьогодні демонструють максимальну відкритість і готовність до співпраці разом із активістами та громадою міста. Використовуємо більш сучасні підходи у роботі, аби замінити чутки та взаємні обвинувачення на продуктивну співпрацю та отримання всієї інформації «з перших уст», - йдеться у дописі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Стомленийвідбрехунів Показати IP 6 Серпня 2019 11:32
Сморід істотно збільшується у вечірню пору доби. Можливо, окрім полів фільтрації, потрібно встановити очисні для викидів в атмосферу...
Анонім до Стомленийвідбрехунів Показати IP 6 Серпня 2019 11:54
Періодичність смороду вказує на те, що робляться ще десь скиди. І чомусь луцька міська рада вперто не хоче назвати серед джерел смороду очисні і міську каналізацію. Але ж не може смердіти від полів фільтрації цукрвого на 33-му і Ківерцівській.
ой да ладно, рішальщ Показати IP 6 Серпня 2019 11:58
до 2019 року Бііопек був зареєстрований в Луцьку. Про це казала головна екологиня міста.
127 Показати IP 6 Серпня 2019 11:58
В украинский язык ввели вторую букву «Г», так как чтобы описать ситуацию в Луцке , одной буквы «Г» не хватает.
123 до 127 Показати IP 6 Серпня 2019 16:08
Згадувану вами літеру ніхто не вводив вона існувала споконвіку...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus