USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.70
  • PLN 10.56 10.75

Голова Маневицької РДА й надалі «розвалює» реформу президента

3 Березня 2017 18:23
Жителі Годомичівської сільської ради підтримали об’єднання з Колками в межах перспективного плану. Рішенню передували довгі обговорення та неоднозначні заяви голови Маневицької РДА Андрія Линдюка.

Про це повідомили у прес-службі Волинського УКРОПу.

На громадські слухання у Годомичах зібралось більше сотні селян. Подальша доля сільради цікавила не тільки пенсіонерів, але й молодь.

Традиційно для таких зборів, інформаційну довідку щодо децентралізації виголосив голова сільської ради. Протягом всієї промови очільника села Володимира Бойка складалось враження, що він не підтримує об’єднання. Зокрема, чоловік зазначив, що в Маневичах вже є вся необхідна інфраструктурна база, а у Колках її потрібно буде створювати «з нуля» і на це витратять більшу частину бюджету ОТГ. Варто зауважити, що селище Колки на сьогодні має школу, ДНЗ, будинок культури, районну лікарню, також там розміщене вище професійно-технічне училище.

Про які інфраструктурні об’єкти говорив голова важко здогадатись, але на цьому його негативні аргументи не закінчились.

«Що буде на селі, якщо не буде сільської ради? Особливість об’єднаної територіальної громади – наявність старости, який є посадовою особою і обирається за рішенням місцевої ради ОТГ на термін повноважень цієї місцевої ради. Переважну роботу, яку раніше виконував голова і секретар тепер буде виконувати сам староста. Відповідно надання послуг буде не таке оперативне, як зараз», – наголосив Володимир Бойко.

Навівши ще декілька «наслідків» ОТГ, сільський голова підсумував, що він підтримує об’єднання з Колками. Таку двояку позицію очільника села можна пояснити, з однієї сторони, його розумінням необхідності реформи, з іншої, бажанням вгодити голові Маневицької РДА, який був присутній в залі.

Нагадаємо, Андрій Линдюк неодноразово заявляв, що він завжди був прихильником створення лише двох ОТГ у районі. За словами жителів різних сільрад Маневиччини, керівник РДА здійснює адміністративний тиск на голів та працівників освіти, аби втілити свою «мрію» і створити єдину Маневицьку громаду.

На громадських слуханнях у Годомичах Андрій Линдюк обрав нову тактику досягнення бажаного. Якщо на зборах щодо створення Маневицької ОТГ він заявляв: має бути дві громади – Прилісненська та Маневицька, то в Годомичах Линдюк закликав людей голосувати «за» об’єднання з Колками. Але й тут не обійшлося без «підводних каменів».

«Тиждень тому я був у голови обласної адміністрації Володимира Гунчика. Він сказав, що потрібно допомогти об’єднатись громадам, які хочуть увійти до Колківської ОТГ, але їх немає в перспективному плані. Я цю позицію підтримую. Технічно – ми встигнемо це зробити до кінця року, щоб в новий бюджетний рік, з 1 січня, створити нову потужну громаду», – зауважив Андрій Линдюк.

Серед сільських рад, про які говорив голова РДА – Гораймівка, Чорниж, Красноволя, Велика Осниця. Однак, згідно із перспективним планом, ці сільради повинні увійти до Красноволівської ОТГ.

Чому ж пан Линдюк так прагне об’єднати їх з Колками? Відповідь досить очевидна – відійшовши від перспективного плану, громади, які, згідно із ним мають до Колківської ОТГ, не об’єднається до кінця цього року, велика кількість сільрад залишаться поза реформою децентралізації. В результаті, їх цілком може чекати процес примусового приєднання до Маневицької ОТГ.

Регіональний консультант з правових питань волинського відділення Асоціації міст України, доктор політичних наук Валентин Малиновський під час громадських слухань у Годомичах зазначив, що завдяки об’єднанню громада села буде фінансово спроможна самостійно вирішувати свої проблеми, а не сподіватись на подачки району.

А проблем в сільській раді вистачає. Місцева жителька Світлана Пацюк уже на пенсії. Жінка розповіла, що найгострішим питанням на сьогодні є маршрутне сполучення.

«Раніше їздило дві маршрутки «Рожище-Маневичі» та «Луцьк-Годомичі», але останню віднедавна відмінили. Рожищенський автобус їде через Колки, там він в 16:00. Виходить, що після 16:00 доїхати вже нічим. Влада ніяк не впливає на перевізників, а ми залишаємось заручниками», – каже пенсіонерка.

Першопричиною проблеми із перевізниками є жахливе дорожнє покриття до Годомичів. Досить великий шматок шляху – це дорога, викладена з каміння. Районна влада виділила на її ремонт 70 тисяч гривень, хоча ця сума навряд внесе кардинальні зміни у покращення покриття.

Голова Колківської селищної ради Олександр Палінкевич наголосив на першочерговості ремонту доріг у майбутній ОТГ.

«Дороги – це судини громади. Без нормального сполучення багато інших сфер суспільного життя також втрачають свою якість, зокрема, медицина та освіта. Немає доріг – немає життя в громаді», – підсумував голова Колок.

Підтримав об’єднання з Колками директор місцевої школи Василь Шавук. Він наголосив присутнім, що під час таких рішень, перш за все, треба думати про молодь, адже ОТГ відкриває багато нових можливостей.

Помічник депутата Волинської облради Івана Киричика Михайло Ліщук розповів, що декілька років тому Василь Шавук створив громадську організацію при школі, яка взяла участь у ПроООНівському проекті.

«Директор ініціював ідею, а батьки із задоволенням його підтримали. Завдяки участі у тому проекті в приміщенні школи було замінено вікна, дах та встановлено сонячні батареї, які сьогодні дозволяють їм економити чимало коштів, – каже Михайло Ліщук. – Активні люді, які прагнуть змін, тут є, а об’єднана громада надасть їм необхідний ресурс впроваджувати ці зміни».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
боголюбы Показати IP 3 Березня 2017 20:24
Реформы этого президента, за честь развалить, ни чего хорошего он нам не принес
Реформатор Показати IP 3 Березня 2017 20:29
Найбільшим саботажником реформ є сам МАЛИНОВСЬКИЙ!!!! Він їздить по районах, гадить Президента, і змушує до таких комбінацій громад, які сам намалював. І резюмує: "Я вам не погоджу (!) Хто ти такий щоб вирішувати за нас як треба??? "Проффесоре" не мути воду. Бо ми теж напишемо керівництву програми і усім керівним органам про твою самодеятельность!!!
Консультант реормато до Реформатор Показати IP 3 Березня 2017 21:42
Шановний ,ця людина все правильно робить, що їздить по селах і розказує як знайти правильне рішення ,щоб було краще для людей .Ця реформа президента ,а не одної людини ,яка хоче керувати всіма ,що він цар в районі
Григорй до Консультант реормато Показати IP 4 Березня 2017 09:30
Ну скільки часу людина здатна тр $ # @ ати мозок собі і іншим в режимі нон-стоп? Ну півроку, рік, в особливо запущених випадках - пару років. А потім такий собі линдюк усіх затр*хує остаточно і публіка в скорботному мовчанні покидає зал для глядачів, залишаючи героя наодинці потіти на сцені під жаром софітів.
Григорій до Реформатор Показати IP 4 Березня 2017 09:22
Хм..Линдюк уже нове поганяло взяв "рехворматор".
жителька села Показати IP 3 Березня 2017 21:21
Правильно робить професор, що їздить по селах і розказує про те як буде в громадах краще ніж підкорятися одному держслужбовцеві,якій навпаки їздить по селах і підбурює людей ,щоб не створювали громади.Линдюк пер за все перший порушує закон президента ,виде агітацію і натиск на всіх селищних голів ,щоб зірвати перспективний план,який затверджений президентом.
Реформатор Показати IP 3 Березня 2017 21:32
Скільки ця людина буде мучити своєю наглою поведінкою в Маневицькому районі ,ще такого хаму в нас не було за всі роки.Голова РДА їдьте десь ще зробіть комусь добро і вас щоб згадували ....,як ви вже нам надоїли.
земляк до Реформатор Показати IP 3 Березня 2017 22:36
... а доти, шановний друже, поки ми не дамо йому під зад і не проженемо назад до Львіського аграрного універу, звідки його вишвирнули за хабарі!
олег Показати IP 3 Березня 2017 23:14
я думаю він з району вже не виіде, такого бардаку не пуло під час майдану коли міліція ,сбу,прокуратура і суд не знали чи будуть вони працювати завтра чи ні, 1ліс вирізається стахановськими методами таке враження що вони хочуть побільше і пошвидше вигрібти з району все(колісник курить в стороні, при йому то були квіточки)2 бурштин копається і копають і миють люди які мають звязки з рда прокуратурою і сбу,3злочинці заполонили маневичі(тільки за одну ніч обікрали магазин в центрі, вкрали автівку, про обчищені будинки я промовчу,кожна людина вже собаку підвішує біля хвіртки, 4.підприємці які мають мільйонні обороти коштів на місяць платять єдиний мінімальний , практично всі підприємці відкупилися від служби в АТО чим і хизуються 5корупція процвітає 6відкати практично по всіх державних закупівлях беруться навіть не ховаючись у маневицьких підприємцях(при януковичу щоб не було так соромно купували і брали відкати в інших областях)можна ще багато "позитиву" писати, але я думаю кінець вже скоро підходить
сусід Показати IP 4 Березня 2017 08:21
Читаючи коментарі під різними замітками не зустрів жодного позитивного відгуку про голову рда. Я думаю він теж перечитує ці коментарі. Виникає питання, як можна працювати в районі, де тебе не поважає жодна людина, які цілі переслідує цей очільник?
Лісівник Показати IP 4 Березня 2017 15:49
Зазвичай, якщо людина шукає способів до добрих справ, вона їх знаходить. Дорогі мої поліщуки, ви колись будете задоволені своїм життям і робити щось для того, щоб не кричати і робити гадосні справи, а навпаки шукати діалогу і конструктиву. Відколи прафєсар Малиновський, який є доктором політичних наук, виступає єкспертом з правових питань? Де на таких обговореннях є присутня молодь?
годомичі Показати IP 4 Березня 2017 20:14
а реформатор - це мабуть і є х#р-линдюк, ч#о хабарне?
наташа Показати IP 4 Березня 2017 21:31
Ще в Росії є таке маленьке, хитре чудовище ,як в Маневичах Линдюк може воно приїхало звідти.
дописувачка Показати IP 7 Березня 2017 00:42
що ж про того Линдюка можна сказати, окрім того, що пі*ар є пі*ар... * пі*пр - людина не традиційної орієнтації

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus