USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Голова РДА – проти приєднання сільських громад до Ковеля

7 Червня 2018 11:35
У Ковелі обговорили можливість приєднання до міста територій трьох сільрад - Білинської сільської ради, Зеленської сільської ради та Ружинської сільської ради.

Про йшлося під час круглого столу у Ковельській міській раді, що відбувся 5 червня за ініціативи депутата від УКРОПу Ігоря Пініса та доктора політичних наук, професора Валентина Малиновського. Участь у заході взяли представники практично усіх фракцій політичних сил представлених у міській раді, секретар міської ради Віра Федосюк, голова Ковельської райдержадміністрації Віктор Козак, та голова районної ради Андрій Броїло, представники усіх трьох сільських рад.

Як зазначив Ігор Пініс, найбільш перспективними та спроможними будуть громади, що виникнуть при об'єднанні міст обласного значення та прилеглих сільських рад.

З його слів, таке об'єднання є взаємовигідним, оскільки дає можливість сільським жителям значно підвищити рівень послуг та доступ до інфраструктури якою володіє місто. Місто у свою чергу матиме можливість розбудовувати та посилювати свою матеріально-економічну базу.

Основні аспекти та перспективи присутнім детально та доступно виклав у своїй розповіді професор Валентин Малиновський.

Натомість голова Ковельської райдержадміністрації Віктор Козак активно виступив проти приєднання сільських громад до міста.

Дискусії виникли досить бурхливі.

Найбільше представників сільських громад цікавило чи не втратять вони тієї фінансової потуги, яку мають на сьогоднішній день? Чи не будуть знивелійовані потреби їхніх кількох тисячних громад при приєднанні до 70 ти тисячного міста? Чи не будуть закриті ФАПи і школи та садочки? І Секретар міської ради і присутні депутати запевнили, що при приєднанні до міста громада сіл стане єдиним цілим загальноміської спільноти, а отже, всі питання будуть вирішуватися на рівних правах та умовах. Єдиним негативним моментом було відзначено те, що згідно Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» про приєднання до міст обласного значення не передбачено представлення у депутатському корпусі міської ради не передбачено представників приєднаних громад. Його вони отримають лише після чергових місцевих виборів у 2020 році.

Нагадаємо, на початку травня Президент України Петро Порошенко підписав Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до громад міст обласного значення. Цей документ дає можливість містам обласного значення об’єднати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур, зокрема, без проведення виборів міського голови і депутатів міськради. Втім, як вважає консультант з правових питань проекту ПУЛЬС Валентин Малиновський, «із прийняттям цього закону парламент спізнився на три роки». Як наслідок, на Волині міста обласного значення опинилися в децентралізаційній облозі й нині мають невеликі шанси приєднати до себе території сусідніх громад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Петро Показати IP 7 Червня 2018 11:49
Козак-це завжди деструктив.
02 Показати IP 7 Червня 2018 15:35
Чому Пініс не покликав Косцовята

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus