USD 41.00 41.30
  • USD 41.00 41.30
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.30 10.50

Голі божества: у Греції знайшли мозаїку, якій майже 2,5 тисячі років

Сьогодні 00:35
У грецькому місті Еретрія археологи виявили мозаїку із зображенням оголених персонажів давньогрецької міфології – сатирів. Вона могла зберігатися близько 2,5 тисячі років. Візерунок прикрашає підлогу будівлі, знайденої під час розкопок біля святилища Аполлона Дафніфора.

На думку вчених, цей артефакт датовано IV століттям до нашої ери, повідомляє УП. Життя з посиланням на Greek Reporter та Heritage Daily.

Мозаїка, викладена галькою, зображає двох давньогрецьких божеств, духів природи з рогами та кінським хвостом. Один із них грає на флейті, а другий танцює.

Вчені припустили, що будівля могла бути бенкетним залом, де стояли розкладні дивани для учасників веселощів. Мозаїчну підлогу планують досліджувати детальніше.
Крім цього, вчені помітили на місці розкопок п'ять могил, що датовані приблизно V-VI століттями нашої ери. Поховання наштовхнули дослідників на думку, що це місце могли використовувати як цвинтар у ранньохристиянські часи.

Читати ще: У Туреччині знайшли схованку з золотими перськими монетами, яким 2400 років

Сатири – це відомі персонажі давньогрецької міфології, описані як супутники бога Діоніса, що мешкали в лісах, горах і на пасовищах.

Греки спочатку зображали сатирів із кінськими рисами, а римляни ототожнювали їх з фавнами і часто зображували у вигляді напівлюдей-напівкозлів. Сатири вирізнялися любов'ю до вина, пустотливістю та хтивістю. Дослідники навіть знаходили чашу, датовану 520-510 роками до нашої ери, на якій зображена одночасна мастурбація сатирів.

У V-VI століттях до нашої ери поліс Еретрія на грецькому острові Еввія був важливим центром торгівлі та закарбувався у багатьох історичних подіях. Під час іонійського повстання проти Персії у 499 році до нашої ери Еретрія та Афіни допомогли іонійським союзникам спалити Сарди – столицю стародавньою перської держави Лідії. Гомер також згадував Еретрію в «Іліаді» як одне з грецьких міст, що відправляло кораблі на Троянську війну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus