USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.55 10.72

Глава Нацбанку розповів, що буде з курсом гривні після переговорів із МВФ

Сьогодні 16:57
За результатами п’ятого перегляду програми розширеного фінансування Україна досягла угоди на рівні персоналу з місією МВФ щодо виділення $1,1 млрд, на черзі – розгляд цих домовленостей Радою директорів Фонду. Нацбанк України працюватиме над більшою гнучкістю курсу гривні до долара.

Про це у мережі повідомив голова Національного банку Андрій Пишний.

«Обмінний курс і надалі виконуватиме функцію поглинача шоків та допомагатиме економіці пристосовуватися до внутрішніх та зовнішніх змін», – заявив він.

За словами Пишного, політика Нацбанку в поєднанні з керованою гнучкістю мають і надалі запобігати надмірним коливанням і втраті контролю за інфляційними та курсовими очікуваннями.

Читати ще: Україна домовилася з МВФ про новий транш за програмою EFF

Глава НБУ зауважив, що Україна продовжує валютну лібералізацію відповідно до Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більш гнучкого обмінного курсу.

«Рухаємося в напрямі валютної лібералізації відповідно до Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування», – зазначив Пишний.

Підсумовуючи результати переговорів з МВФ очільник Нацбанку сказав, що місія відзначила високі показники України у виконанні програми розширеного фінансування (EFF).

«Ми досягли домовленостей щодо параметрів політики і реформ, спрямованих на підтримку макроекономічної стабільності в умовах триваючої війни, на наступний період програми. Важливими залишаються ефективна взаємодія фіскальної та монетарної влади. Подальше виважене урядування має зберегти належну основу для економічного зростання», – акцентував Пишний.

Читати ще: Євросоюз виділив €35 мільйонів допомоги Україні на підготовку до зими

Глава НБУ зазначив, що під час переговорів з МВФ значну увагу було приділено джерелам фінансування бюджету України в 2025 році та забезпечення своєчасної та передбачуваної допомоги від міжнародних партнерів.

«МВФ підкреслив, що це стосується як податків – йдеться про критичну важливість системних заходів податкової політики, а не надзвичайних і ситуативних рішень, яким було виключне оподаткування прибутків банків. Так і роботи на внутрішньому борговому ринку. НБУ, зокрема, активно долучатиметься до максимізації можливостей ринку ОВДП», – повідомив він.

Загалом, за словами Пишного, експерти Фонду підтверджують стабільність фінансового сектору та суттєвий прогрес у впровадженні реформ, спрямованих на вступ України до ЄС: «За цим напрямом ми інтенсифікуємо роботу. Банківська система поступово повертається до виконання вимог, що діяли до повномасштабного вторгнення, щоб стати ще стійкішою».

Читайте також: Домовленість з МВФ про перегляд програми EFF демонструє підтримку міжнародних партнерів – Шмигаль

Як повідомляв Укрінформ, МВФ та українська влада досягли домовленості на рівні персоналу щодо п’ятого перегляду програми розширеного фінансування (EFF) для України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus