USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.45 41.80
  • PLN 10.40 10.65

«Гістероскопія – максимальний результат за мінімальної травматизації», – гінеколог з Луцька

9 Червня 2020 07:00
На жаль, у суспільстві давно утвердився стереотип, що по якісну медичну допомогу в нашій країні треба звертатися в приватні медичні центри. Надто, коли йдеться про жіноче здоров’я. Мовляв, у державних лікарнях ні апаратури відповідної, ні умов. Утім у відділенні ургентної гінекології КП «Луцька міська клінічна лікарня» (яку в народі називають міською лікарнею №2) запевняють: ані за фаховістю медпрацівників, ані за наявністю апаратури, ані за умовами перебування воно не поступається модним приватним медичним центрам. Хіба що, коли бути чесними, ви суттєво зекономите власні кошти, які довелося б викласти за обстеження чи лікування в приватній клініці.

Цілодобову невідкладну допомогу жінкам тут надають 11 лікарів (8 із них – вищої та першої категорій) та 11 медсестер, які атестовані на вищу й першу кваліфікаційні категорії. У відділенні – 40 ліжок, розташованих у шести-, дво- та одномісних палатах із якісним ремонтом. А оснащення відповідає міжнародним стандартам.
У відділенні ургентної гінекології лікують повний спектр гінекологічних захворювань, роблять усі види досліджень, включаючи кольпоскопію. Проводять лапаротомні та лапароскопічні оперативні втручання, а також – діагностику та хірургічне втручання методом гістероскопії. Саме про цю процедуру розповіла акушер-гінеколог Лідія Ушакова.
Що таке гістероскопія?

Це високоінформативний метод діагностики, що допомагає лікареві оглянути матку (канал шийки матки, порожнину матки та вічка маткових труб) та швидко й точно встановити діагноз, а за потреби – провести лікування. Огляд матки можна проводити кількома діагностичними методами: за допомогою УЗД, МРТ, гістероскопії. І саме гістероскопія має низку переваг у виявленні багатьох патологій та їх лікуванні, зокрема оперативні втручання та маніпуляції відбуваються під постійним контролем лікаря, так би мовити, під «контролем ока». Це практично незамінний метод, який передбачає мінімальну травматичність при видаленні поліпів ендометрію. Отож, як ви зрозуміли, є два види гістероскопії: діагностична та лікувальна. Перша передбачає можливість встановити або підтвердити попередній діагноз, другу застосовують, якщо треба видалити поліпи, міоми, спайки. Важливо, що завдяки гістероскопії діагностику та лікування низки захворювань сьогодні проводять з мінімальним втручанням в організм жінки.

Коли призначають гістероскопію?

Такий вид обстеження жінка не може призначити собі самостійно, обов’язковим є попередній огляд гінеколога та його рекомендація. А показаннями для проведення діагностичної гістероскопії є порушення менструального циклу, непліддя, кровомазання в менопаузі. Також її призначають, коли є підозра на субмукозну лейоміому матки, поліпи ендометрію, аномалії розвитку матки, аденоміоз, внутрішньоматкові синехії (зрощення), залишки плідного яйця або чужорідне тіло в матці. Таку діагностику проводять у разі невиношування вагітності та для оцінки й контролю під час проведення гормонотерапії. Показаннями для проведення лікувальної гістероскопії є наявність у порожнині матки поліпів ендометрію, потовщення ендометріального шару (гіперплазія), міома матки, розташована під ендометрієм, постійні рясні кровотечі з органа, наявність внутрішньоматкових перегородок і зрощення її стінок, видалення з порожнини матки контрацептиву (внутрішньоматкової спіралі).
Чи є протипоказання для проведення такої процедури?

Так. Це гострі запальні процеси, поширений рак шийки матки, вагітність, сильна кровотеча.

Як треба готуватися до гістероскопії?

Передусім треба прийти на консультацію до лікаря, здати додаткові аналізи. Це потрібно зробити за 10-14 днів до проведення процедури.

Як проводять маніпуляцію?

Її проводять під загальним знеболенням. Однією з обов’язкових умов гістероскопії є розтягнення маткової порожнини. Залежно від способу розтягнення, її поділяють на рідинну та газову. У сучасній гінекології використовують такі середовища: вуглекислий газ, високомолекулярне середовище (декстром 32%), низькомолекулярне середовище (фізрозчин, гліцин, стерильна вода). Їх завданням є створення внутрішньоматкового тиску для оптимального розтягнення маткової порожнини, сприяння візуалізації й запобігання інфікуванню.
Багато кого зупиняє страх перед болем.

Я вже казала, що гістероскопію проводять під загальним знеболенням. До того ж, ця процедура малотравматична. Тож жінкам не варто перейматися через больові відчуття та тривалість реабілітації після маніпуляції. Зазвичай незручні симптоми, які можуть виникнути після процедури, – це незначні кров’яні виділення, тягучі болі внизу живота. Проте інтенсивність цих симптомів залежить від стану органів жінки на момент проведення операції та від індивідуальних особливостей (згортання крові, больовий поріг тощо). Після діагностичної гістероскопії немає потреби в подальшому спостереженні. Антибіотики можуть призначати жінкам, які належать до групи ризику із гнійно-септичних ускладнень.
Хірургічну гістероскопію проводять здебільшого на 6-9 день менструального циклу, до овуляції, бо, по-перше, саме в цей період ендометрій може дати лікареві максимум інформації, а по-друге, щоб унеможливити втручання у вагітність, якщо вона настала. До того ж, перед процедурою рекомендовано зробити тест на вагітність. Після гістероскопії з профілактичною метою призначають антибактеріальну терапію.

Чи можливі ускладнення після гістероскопії?

Це безпечна процедура і жінки добре її переносять. Звісно, ускладнення можливі, але вони трапляються вкрай рідко. Усе залежить від технічного обладнання та кваліфікації лікаря. І тут можу запевнити: щодо професіоналізму лікарів нашого відділення можна навіть не сумніватися, адже він – на високому рівні. А загалом, за результатами досліджень, проведених у США, загальна частота ускладнень під час діагностичних гістероскопій складає 0,28%.
Часто жінок непокоїть питання, чи можна після цієї процедури планувати вагітність. А якщо можна, то через який проміжок часу?

Планування вагітності після гістероскопії залежить від того, з якою метою проводили процедуру і які були її результати. Якщо було виявлено серйозну патологію чи захворювання, спочатку треба узгодити лікування та подальший прогноз із вашим лікарем. Якщо ж значних проблем не виявлено і повторне дослідження не потрібне, то вагітність можна планувати вже через три місяці після процедури, тоді як після діагностичного вишкрібання стінок порожнини матки цей термін становить шість місяців.

Що потрібно для того, щоб потрапити на діагностику або лікування у ваше відділення?

Усе просто. Якщо це не ургентна ситуація, звертаєтеся до сімейного лікаря, берете в нього направлення і йдете до нас. А загалом, любі жінки, бережіть власне здоров’я. І якщо вас щось непокоїть, не відкладайте візит до лікаря в далеку шухляду. Що раніше буде виявлено проблему, то легше буде її позбутися. У нашому відділенні вам точно нададуть кваліфіковану своєчасну допомогу.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ліля Показати IP 5 Червня 2020 22:19
Я в неї була, дуже хороший лікар
Лучанка Показати IP 10 Червня 2020 13:43
Відділення - на високому рівні! Якість наданих послуг набагато переважвє їх ціну.
олена Показати IP 27 Жовтня 2020 16:25
скільки коштує у вас гістероскопія і що потрібно для операції? Направлення від сімейного лікаря за програмою медичних гарантій є. дякую
Олена Показати IP 18 Березня 2021 15:11
Скільки коштує гістероскопія? Які потрібно зробити аналізи?
Юля Показати IP 5 Березня 2024 17:12
Доброго вечора. Ви видаляєте поліп на матці

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus