USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

«Геть Вучича»: у Сербії пройшла масштабна акція через масові розстріли

4 Червня 2023 20:52
У Белграді тисячі містян 3 червня вийшли на антиурядовий протест «Сербія проти насильства». Суботня акція стала наймасштабнішою з тих, що відбулися після двох масових розстрілів на початку травня.

Як передає 24 канал, про це повідомляє N1.

Хода у суботу припала на місячну річницю від трагедії, що трапилася у одній з сербських шкіл – 13-річний учень приніс рушницю та розстріляв охоронця та дев’ятьох дітей. Сербські активісти переконані, що за вбивства відповідальний в тому числі і уряд, що пропагує толерантність до насильства.

Протестна хода, що пройшла у Белграді 3 червня, була не першою – акції відбуваються щотижня з моменту розстрілу у школі столиці. Раніше протестувальники вже блокували центр міста та двічі перекривали центральну магістраль. Під час мітингу попередньої суботи активісти зібралися біля Радіотелебачення Сербії, адже воно, з їхніх слів, передає не важливу суспільну інформацію, а влаштовує «теплу ванну» чинній владі.

Під час ходи 3 червня у Белграді зібралися десятки тисяч людей, і з оцінок організаторів ця акція наразі наймасштабніша.

Ввечері 3 травня у провладних ЗМІ протести вперше назвали «прозахідними», а активістів звинуватили в тому, що вони начебто нападали на туристів. Втім, організатори протестів заздалегідь повідомляли, що влада спробує дискредитувати мітинги та вимоги до президента Александра Вучича.

Головна вимога протестувальників – відставка Вучича, а також міністра внутрішніх справ Братислава Гашича та директора Агенції безпеки Александара Вуліна. Напередодні міністр освіти Бранко Ружич вже подав у відставку під тиском громадськості.

Що відомо про причини антиурядових акцій

Проєвропейська опозиція організовує протести через дві резонансні трагедії, що трапилися у Сербії місяць тому. 3 травня школяр-семикласник застрелив десятьох людей. Двома днями пізніше масова стрілянина повторилася – 21-річний парубок після сварки з родичем застрелив 8 людей.

Сербські активісти запевняють, що обидва інциденти – це не випадковість, а наслідок політики Александра Вучича толерантності до насильства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Патрiот Показати IP 4 Червня 2023 22:11
Для вас немае границь брехнi .за кого ви приймаете украiнцiв? Удаляйте .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus