USD 41.30 41.50
  • USD 41.30 41.50
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.70

Геологи пояснили, як утворюються поклади золотих самородків

Сьогодні 00:33
Австралійські геологи виявили, що самородки золота утворюються всередині відкладень кварцу під впливом землетрусів, чиї коливання змушують кварц виробляти електрику і відновлювати іони золота, які є у підземних геотермальних рідинах.

Висновки вчених були опубліковані у статті у науковому журналі Nature Geoscience, передає ВСВІТІ.

Науковці показали, що механічні деформації кристалів кварцу в золотоносних породах виробляють досить сильну електричну напругу для того, щоб запустити електрохімічні реакції, необхідні для утворення наночастинок золота всередині розчинів солей цього металу, а також їх подальшого зростання і накопичення в породі. Це пояснює існування великих самородків золота, а також характер їхнього залягання в тріщинах усередині відкладень кварцу.

Читати ще: Вистачило б усім. В ядрі Землі перебуває 99% запасів золота, – вчені

Такого висновку дійшла група австралійських геологів під керівництвом наукового працівника Австралійського центру нейтронного розсіювання в Сіднеї (ANSTO) Володимира Лузіна щодо того, як взаємодіють один з одним відкладення кварцу та гідротермальні рідини. Інтерес вчених до цих взаємодій пов’язаний з тим, що подібним чином, ймовірно, сформувалися всі доступні родовища самородкового золота на Землі.

Як саме це сталося, вчені поки що не можуть точно сказати, проте багато дослідників вважають, що чисте золото осідає у вигляді частинок і самородків при змінах температури, тиску та хімічного складу цієї рідини. Науковці запропонували альтернативну теорію, в основі якої лежить те, що кварц є природним п’єзоелектричним матеріалом, що виробляє електричний струм при різних механічних деформаціях, у тому числі при впливі сейсмічних коливань.

Ця електрика, як припустили вчені, змушує іони золота вступати в реакції з іншими молекулами, «віднімати» у них електрони та брати в облогу у формі наночастинок. Керуючись цією ідеєю, вчені помістили пласт кварцових порід і розчин хлориду золота всередину спеціальної машини, яка розтягувала і стискала мінерал з такою самою частотою, як і землетруси, і простежили за тим, як змінювався вигляд цих аналогів золотоносних кварцових жил.

Читати ще: Ціни на золото оновили рекорд: причина

Ці досліди показали, що між пластами кварцових порід досить швидко виникли наночастинки золота, які згодом виросли у розмірах до зерен золотого піску діаметром кілька мікрометрів. Цей процес значно прискорювався у тих випадках, коли в пласті вже були присутні золоті наночастинки, що говорить про їхню важливу роль у процесі осадження золота та утворення його самородків. Розуміння цього допоможе шукати нові родовища золота, підсумували вчені.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus