USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70

Генетики розібралися, чому деякі люди стійкі до ковіду

21 Червня 2024 00:31
Дослідники виявили генетичне підґрунтя стійкості деяких людей до інфікування коронавірусом. Причиною виявилась вища експресія гена HLA-DQA2, що відіграє важливу роль в імунній відповіді. Завдяки їй учасники експерименту змогли подолати вірус ковіду, перш ніж він встиг закріпитись в організмі та викликати хворобу.

Ймовірний механізм полягає в утворенні більшої кількості білка, необхідного для повідомлення імунної системи про небезпеку, що призводить до швидшого знищення вірусу. Це дослідження дозволяє детальніше розглянути початкову стадію інфекції та пояснює, чому деякі люди переносять хворобу легше за інших. Результати опублікували в журналі Nature, пише видання Nauka.

Як знайшли зв’язок між експресією HLA-DQA2 та ковідом?

Дослідники зібрали групу людей, які ніколи не були інфіковані ковідом і не мали щеплення проти нього, та ввели їм невелику назальну дозу вірусу. Його кількість було розраховано так, щоб він міг викликати фізіологічну відповідь організму, однак достатньо слабку, щоб мінімізувати ризики для здоров’я учасників. Оскільки зазвичай момент зараження залишається непоміченим, такий дизайн експерименту дозволяє дослідникам дізнатися більше про найперші стадії імунної відповіді та їхні причини.

Читати ще: Скільки людей переносять коронавірус безсимптомно. Дослідження

За результатами зараження учасники дослідження поділились на три групи: у представників першої розвинулась стійка інфекція і вони хворіли; у другій групі люди не хворіли, але мали тимчасово позитивні тести; в третій групі добровольці мали негативні тести на коронавірус, хоча імунна відповідь у них була присутня, тобто вони ефективно побороли інфекцію.

Вчені виявили, що у двох останніх групах учасники мали високий рівень активності гена HLA-DQA2. Білок, який утворюється з цього гена, необхідний для процесу антиген-презентації, тобто він допомагає «показати» вірус імунним клітинам, щоб вони могли розпізнати шкідника в організмі та знищити його. Ці дані можуть стати основою для нових вакцин, які будуть імітувати природні захисні реакції.

Читати ще: Як швидко можуть з’явитися симптоми штаму «Омікрон» після зараження

Ковід – не єдиний і не перший відомий представник коронавірусів, що інфікують людину. Найстарішим свідченням зараження коронавірусом є рештки людей, які жили у Франції 500 років тому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus