USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

«Гагарінський борт» з висоти: показали навчальний винищувач, що стоїть поблизу Луцька. Відео

18 Листопада 2020 16:15
Показали, як виглядає так званий «Гагарінський борт», який базується на території колишнього дитячого табору поблизу Луцька.

Відповідне відео розмістили на сторінці Організації Волинських Авіалюбителів "ОВАЛ"/Луцький Аероклуб "Крила Волині".

«Пропонуємо Вашій увазі шикарну аеровідеозйомку так званого «Гагарінського борта» – навчально-тренувального винищувача МіГ-15УТІ (двомісна навчально-бойова модифікація легендарного фронтового винищувача МіГ-15, так звана «спарка»), який стоїть на території закинутого дитячого піонерського табора відпочинку «Гвардієць» у с. Гаразджа Луцького району, зроблену в липні цього року.

Після проведення активістами Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ» грунтовного історичного дослідження точно встановлено, що даний борт у кінці 1950-х років проходив службу в 769-му винищувальному авіаційному полку 122-ї винищувальної авіаційної дивізії Північного Флоту СРСР, який дислокувався на аеродромі Луостарі в Мурманській області Росії. І саме в цьому авіаційному полку на цьому самому аеродромі в 1957 – 1960 роках, до зарахування в загін льотчиків-космонавтів, проходив службу на той момент ще нікому не відомий льотчик-винищувач Юрій Олексійович Гагарін – майбутній перший космонавт людства. І саме він багато разів піднімав у суворе північне небо даний борт, який орієнтовно в 1959 році перелетів з аеродрома Луостарі на Луцький військовий аеродром, де продовжував нести службу в складі 806-го ордена Суворова 3-го ступеня авіаційного полку винищувачів-бомбардувальників ( 806 бап м. Луцьк), а в 1961 році, після початку процесу переозброєння даного авіаційного полку з фронтових винищувачів МіГ-15 на новітні на той час надзвукові винищувачі-бомбардувальники Су-7Б, був списаний з льотної роботи та перевезений з Луцького військового аеродрому на територію дитячого піонерського табора відпочинку «Гвардієць» у с. Гаразджа Луцького району з метою популяризації авіації серед юних піонерів, де він стоїть і сьогодні», - йдеться у дописі.

Автор відеозйомки – лучанин Юрій Шульгач.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанин Показати IP 18 Листопада 2020 16:32
Міг би у музеї стояти,а тепер безхатьки знають точні координати,здадуть на метал ( і так вже наполовину розібраний).
Анонім Показати IP 18 Листопада 2020 17:06
на внутрішній стінці кабіни написано: "Тут був Юра"
Юра до Анонім Показати IP 18 Листопада 2020 18:31
Байдужісь - могутня сила
Макс Показати IP 18 Листопада 2020 17:18
Машина справді історична. Чому б не забрати в музей військової техніки?
ВІРУС Показати IP 18 Листопада 2020 18:27
ХОРОШИЙ БУВ ТАБІР ДЛЯ ВІДПОЧИНКУ ДІТЕЙ "ГВАРДІЄЦЬ".ПРОСТО ЧУДО ЩО ЦЕЙ ЛІТАК ЗА ВСІ ЧАСИ "НЕЗАЛЕЖНОСТІ" НЕ РОЗПИЛЯЛИ НА БРУХТ.
Олександр Показати IP 18 Листопада 2020 18:46
ХОРОШИЙ БУВ ТАБІР "ГВАРДІЄЦЬ".ПРОСТО ЯКЕСЬ ЧУДО ЩО ЗА РОКИ "незалежності" ЦЕЙ ЛІТАК НА БРУХТ НЕ ПОРІЗАЛИ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus