USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

Фестиваль мов та секрети вивчення есперанто: викладачі волинського вишу взяли участь у міжнародному конгресі в Італії

25 Серпня 2023 08:08
З 5 до 12 серпня в Італії у місті Ліньяно Саб’ядоро, що поблизу Венеції, відбувався 79-й Міжнародний молодіжний конгрес. Участь у ньому взяли професорка кафедри української мови Ніна Данилюк і професорка кафедри прикладної лінгвістики Оксана Рогач ВНУ імені Лесі Українки.

Загалом на конгрес приїхали або долучилися онлайн понад 400 учасників із п’яти континентів, повідомляють на сайті вишу.

На конгресі викладачів було розглянуто тему «Навчання есперанто в освітніх закладах», на молодіжному конгресі – «Міжгенераційна співпраця у вихованні». Однак заходи виходили за межі цих актуальних тем: ішлося про специфіку навчання іноземних та рідної мов у зв’язку з формуванням міжкультурної компетенції та врахуванням досвіду поколінь у різних країнах світу.

Прозвучали доповіді про вивчення іноземних мов і зокрема міжнародної мови есперанто в середніх та вищих закладах країн Заходу і Сходу, було організовано семінар-практикум про методи набуття міжкультурної компетенції, про особливості міжкультурної комунікації.

Читати ще: Делегація університету Лесі Українки долучилася до міжнародного проекту в Кембриджі

Колеги поділилися досвідом роботи Італійського есперанто-інституту, результатами запровадження освітнього проєкту з вивчення мови есперанто «30 золотих годин».

Ніна Данилюк присвятила свою доповідь висвітленню тем про рідну та міжнародні мови під час викладання курсів «Вступ до мовознавства», «Загальне мовознавство», вибіркових курсів із інтерлінгвістики, соціолінгвістики, міжкультурної комунікації, про вивчення української мови як іноземної у ВНУ імені Лесі Українки, про центр есперанто, який має наукову, навчально-методичну літературу, періодику з багатьох країн світу, про міжнародний науковий проєкт «Леся Українка у світі перекладу».
Під час конгресу відбувся Фестиваль мов, на якому учасники ознайомили присутніх із їхніми рідними мовами: каталонською, ретороманською, корейською, суахілі й іншими, розповіли про мовну ситуацію в Бельгії, Швейцарії, країнах Африки.

Викладачі ВНУ представили українську мову, до якої зараз посилений інтерес у світі, навчили зацікавлених освітян (переважно філологів) основних фраз мовного етикету. Для охочих почати вивчати мову есперанто або вдосконалювати розмовні навички було організовано щоденні курси.

Читати ще: Викладач волинського вишу отримуватиме іменну стипендію ВР

Крім засідань, відбувалися також культурно-масові заходи: екскурсії до сусідніх міст Удіне, Марано, Венеції, Тріесто. Увечері учасники насолоджувалися концертами професійних співаків JoMo (Жана-Марка Леклерка) – французького виконавця, Жомарта і Наташі (Жомарта Амзеєва та Наталії Герлач) – вокального дуету зі Швеції, а також аматорських музичних гуртів. Показово, що Жан-Марк розпочав і закінчив виступ українськими піснями на підтримку нашого народу в агресивній війні Росії, а Жомарт і Наталія присвятили дві пісні боротьбі українців за Незалежність: «Україні» та «Війна».

Багато учасників конгресу з різних країн світу цікавилися ситуацією в Україні, висловлювали співчуття та віру в нашу Перемогу, дарували сувеніри, а корейські колеги зробили невеликі донати, які викладачки передали 100-й бригаді тероборони Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus