USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.70 10.84

ФАПи на Камінь-Каширщині не закриватимуть

2 Квітня 2021 07:00
Сільські ФАПи треба змінювати, але поступово та виважено. Щоб довести їх до ладу в Камінь-Каширській громаді, треба аж 55 мільйонів гривень. А все через постанову Кабміну, яку ухвалили ще три роки тому і яка має зробити всі ФАПи інклюзивними.

Про проблеми медичних пунктів у сільській місцевості говорила народна депутатка України Ірина Констанкевич на сесії Камінь-Каширської міської ради, повідомляє телеканал «Аверс».

До складу Камінь-Каширської громади входить 55 населених пунктів – в них є лікарські амбулаторії та фельдшерсько-акушерські пункти. Відтермінування програми для ФАПів щодо доступності будівель і приміщень Ірина Констанкевич домагалася на всеукраїнському рівні через звернення Камінь-Каширського міського голови Віктора Пася. Адже розпорядження МОЗу має бути реалістичним і орієнтованим на потреби людей.

Міністерство охорони здоров’я не врахувало, що ФАПи часто розташовані в сільській місцевості, більшість будівель звели ще в 60-80-х роках минулого століття. Щоб програма доступності увійшла в дію, потрібно відремонтувати фельдшерсько-акушерські пункти, а це 600-700 тисяч гривень на кожен об’єкт лиш у Камінь-Каширській громаді. Тож за нинішніх умов і нових вимог програмі доступності, будівельних норм ДБН громади просто закрили б ФАПи, а сільські жителі просто лишилися б без медичної допомоги.

«Не грає ролі вивіска на тому чи тому приміщенні. Для мене важливо, чи є там людина, яка надає допомогу, – каже Віктор Пась. – Усі пункти медичного базування будуть працювати п’ять робочих днів. Усі люди, які працювали там, числитимуться в амбулаторіях, але вони будуть в цих приміщеннях і надаватимуть людям щодня медичну допомогу. Мінімум треба 55 мільйонів, щоб нам довести ту інклюзивність, щоб вона відповідала тим державним будівельним нормам. Навіть якби вони почали в 2018 році, все одно за роки цю суму не потягли б».
Стараннями Ірини Констанкевич програму доступності для ФАПів відтермінували. Тож медичні установи в сільській місцевості ніхто закривати не буде.

Загроза закриття сільських ФАПів із новими нормами була по всій Україні. Суперечливу постанову Кабмін ухвалив ще в 2018 році, аби за три роки – до весни – влада на місцях впорядкувала всі ФАПи. Пандуси, інклюзивні вбиральні – на все це потрібні кошти.

«За цей час у багатьох громадах попередники нічого не зробили, щоб це реалізувати. А от нинішні громади, які утворилися в кінці минулого року, отримали це завдання, яке не виконали попередники, – зазначила Ірина Констанкевич. – Причому кошти на це переобладнання не було передбачено в бюджетах громад. Щоб зробити їх доступними, треба, по-перше, час, по-друге – чималі кошти. А по-третє, не враховано реальну потребу – не в усіх населених пунктах є такі категорії, для яких це треба робити уже. От я знаю окремі села, де немає людини, яка потребує цього. Натомість треба зробити пандуси, все обладнати і витратити щонайменше мільйон гривень».

Щоб запроваджувати зміни, треба знати ситуацію в сільських місцевостях. І з відтермінуванням програми доступності є всі шанси її допрацювати та зробити справді якісною, зручною для всіх українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus