USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.50
  • PLN 10.36 10.50

ФАП на Волині забезпечили медичним обладнанням

5 Травня 2017 17:37
На умовах співфінансування Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та громади в ладинський фельдшерсько-акушерський пункт закупили найнеобхідніше: глюкометр для вимірювання рівня цукру в крові, тонометр, шприц Жане, пульсометр, інгалятор, маніпуляційний столик, ширму, сухожарову шафу для стерилізації інструментів, інформують у прес-службі Фонду.

Завідувачка Ладинського фельдшерсько-акушерського пункту, що в Любомльському районі, Наталя Сав’юк уже 16 років день у день дістається на роботу з сусіднього села Ставки Турійського району. За хорошої погоди фельдшерка їде велосипедом. Узимку переважно доводиться йти на роботу пішки. За стільки років жінка знає не лише всіх місцевих жителів, а й їхні болячки.

– Наш ФАП обслуговує 250 жителів. Переважно це люди пенсійного віку. Молоді в селі небагато, – розповідає Наталія Сав’юк. – Люди звертаються з різними проблемами: і серцево-судинними, і застудними захворюваннями, й артеріальною гіпертензією. Тому – якусь таблетку, тому – пораду… А іноді просто поговорити приходять.


Приміщення ФАПу відремонтоване та сучасне. Не вистачало хіба що обладнання для якіснішого обслуговування населення. Із цією проблемою громада й звернулася в любомльське районне представництво Фонду Ігоря Палиці.


– Звичайно, я і хвилювалася, і вагалася, чи це мені буде до снаги. Але завдяки нашій громаді, активним людям, які допомогли зібрати підписи та гроші, нам усе вдалося, – каже голова ініціативної групи, депутат сільської ради Тетяна Повшук.



На умовах співфінансування Фонду та громади в ладинський фельдшерсько-акушерський пункт закупили найнеобхідніше: глюкометр для вимірювання рівня цукру в крові, тонометр, шприц Жане, пульсометр, інгалятор, маніпуляційний столик, ширму, сухожарову шафу для стерилізації інструментів тощо.


Паралельно з проектом із забезпечення обладнанням ладинського ФАПу Тетяна Повшук написала ще один – щодо закупівлі обладнання у ФАП сусіднього села Мосир, де, власне, і проживає Тетяна Повшук.

Будівля мосирського ФАПу хоч і старенька, але чепурна. Місцеві жителі кажуть, що була мова про закриття медзакладу, та вони цього не допустять.

– Якщо в нашому селі не буде ФАПу, то й села не буде. Молода людина ще, може, поїде у районну лікарню, та в нас більшість жителів – пенсійного віку… Куди вони поїдуть? – зауважує завідувачка мосирського ФАПу Ніна Дмитрук, яка пропрацювала тут 23 роки.


Торік і в Ладині, і в Мосирі закрили школи. Люди кажуть: села після цього ніби спорожніли. Обидва населені пункти увійдуть до Вишнівської об’єднаної територіальної громади. Тож є надія, що в подальшому вони розвиватимуться.

– Коли я почув, що керівник первинної медицини вже подала список, щоб закрити ФАПи, то сказав їй, щоб наших до об’єднання громади не зачіпала. А після об’єднання ми самі будемо думати, як виходити із ситуації, – зазначає вишнівський сільський голова Віктор Сущик.


Лариса Солом’янюк, керівник представництва Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у Любомльському районі, резюмує, що саме такі маленькі проекти згуртовують громаду та роблять її ще міцнішою:

– Ми бачимо, які вони ініціативні та активні. У селі всі проблеми на видноті, проте відразу їх розв’язати годі. Потрібно йти поетапно. Головне, що люди відчувають, бачать цю проблему і роблять перші кроки для її розв’язання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus