USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.40 41.90
  • PLN 10.34 10.60

Евакуація з Афганістану до України: що розповідають люди, яким вдалося вирватися з пекла

22 Серпня 2021 21:32
22 серпня з Кабула до Києва бортом Збройних сил України евакуювали 83 людини. Поміж них – 31 українець. Іще із сотня наших співвітчизників залишається в Афганістані. Їх обіцяють вивезти найближчими днями.

Ситуація в кабульському аеропорту межує з війною, кажуть самовидці. У вівторок, 24 серпня, це обговорять на екстреному засіданні «Великої сімки». Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Рейс, який прийняли сьогодні у Києві, – результат роботи дипломатів, військових, українських партнерів за кордоном.

Афганська журналістка Фатіма Хусейні досі не вірить, що таки вдалось вирватись: «Я впевнена, ви чули, що там коїться в аеропорту, як складно і ризиковано туди дістатися. «Талібан» відкривав вогонь, іноземні солдати відкривали вогонь зі свого боку».

Вона працювала у місцевому кабульському виданні. Незалежні, прогресивні жінки, такі як Фатіма, відчувають себе у смертельній небезпеці в захопленій талібами країні.

Західна преса повідомляє про вбивство жінки просто на вулиці – бо вона була з непокритою головою. В іншій провінції таліби на смерть забили матір чотирьох дітей. Вона відмовилася готувати їм їжу. Єдиним виходом в таких умовах для багатьох є втеча – в будь-яку країну.
«Я б ніколи не змогла тут опинитися, без допомоги української армії», – каже афганська журналістка.

У Києві сьогодні з літака зійшли журналісти, представники громадських організацій та прості афганці, серед яких і жінка на восьмому місяці вагітності. Поміж українців були 12 контрактників, які на власні очі бачили, як «Талібан» захоплював Кабул.

«12 українців, які перебували на військовій базі поблизу Кабула, і щодо яких російська пропаганда розганяла фейк, начебто їх кинули напризволяще. Ми обіцяли повернути їх і сьогодні зробили це», – сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.
Нині в Афганістані залишається близько сотні українців. А разом з ними і тисячі афганців та громадян інших країн, які відчайдушно сподіваються втекти від «Талібану». У тисняві загинуло ще семеро людей.

Американські й британські військові, які контролюють частину аеропорту, намагаються врятувати тих, хто вже просто на вході: їх підпирають тисячі, кому вдалося дістатися до летовища через блокпости талібів. Люди непритомніють.

Читати ще: США закриють аеропорт Кабула на дві доби

Жорстока реальність: не всі, кого врятують від смерті, зможуть потрапити на евакуаційні літаки. США звернулися до України з проханням допомогти з евакуацією з Афганістану осіб, яким загрожує небезпека.

«Людей евакуювали практично з бойових дій. У нас в Афганістані залишається понад 100 українців, і найближчими днями буде продовжена операція щодо евакуації», – запевнив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

В Афганістані зараз перебуває ще один літак, який вивозитиме людей до України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
нато Показати IP 22 Серпня 2021 21:56
америкоси домовились з талібами, щоб аеропорт не чіпали, поки всіх не евакуюють.
12 Показати IP 23 Серпня 2021 11:21
жах який... погнали соросят мітлою))
1312 Показати IP 23 Серпня 2021 21:30
Феміністкі го в кабул там ваших бьють)))))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus