USD 41.20 41.60
  • USD 41.20 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.60 10.75

Естетика «обпаленого дерева» в інтер’єрі*

24 Грудня 2021 14:03
Зараз дуже популярно робити щось власними руками. Стильний інтер’єр може бути в кожного, головне – долучити фантазію та опанувати деякі навички. Дуже велика кількість різноманітних технік допоможе вам зробити оригінальні прикраси для своєї домівки, декор, а може навіть і меблі. Наприклад – популярна на сьогодні техніка «зістарення» деревини шляхом її випалу вже прикрасила багато домівок та різноманітних закладів.

Що ж потрібно, щоб самому робити таку красу? Давайте підберемо відповідні для цього інструменти та матеріали.

Обпалена деревина

Технологія випалу дерева зазвичай актуальна там, де немає місцю шаблонним дизайнерським шляхам. Така техніка завжди жива та викликає зацікавлення. Використовується вона частіше для меблів, підлоги, стін, дерев’яних рам, камінів, дверей, сходів, лавок, парканів, рідше – для фасадів будинків. І найцікавіше в цьому, що благородні сріблясті відблиски, що утворюються в результаті випалу, на малюнку дерева не можна повторити жодними фарбами – вони виключно унікальні.

Ступінь насиченості кольору дерева залежить від досвіду майстра, а також від кількості часу впливу вогню на заготовку. Дошка може набувати різних відтінків від сірого до чорного кольору. Така цікава обробка, звичайно ж, не оминула декораторів та дизайнерів інтер’єрів і застосовується у багатьох проектах, та останнім часом стала дуже модною.

Позитивні властивості дерева після випалу:

Серед позитивних впливів такої обробки захист від шкідливих комах, а також від бактерій, грибка та цвілі. Таке дерево стає стійким до впливу УФ-випромінювання та вологості, воно також набуває такої якості, як вогнетривкість (дерево складно підпалити повторно). Тому випалювання – це простий, економічний та екологічний спосіб захисту деревини.

Інструменти для випалювання

Для випалу дерева в домашніх умовах часто застосовують газові пальники з балонами – це найбільш простий та зручний спосіб, навіть якщо ви ніколи раніше не «зістарювали» дерево. Також може використовуватися паяльна лампа високої потужності або будівельний фен. Для масштабних робіт можуть застосовуватися спеціальні покрівельні пальники.

Щодо матеріалу. Найкраще для випалу підходить свіжа деревина, тільки стругана. У випадку, якщо дошки довго зберігалися десь під відкритим небом і втратили природний колір, їх треба попередньо відшліфувати.

Як обпалити дерево самостійно?

Перед початком роботи переконайтеся, що поблизу немає жодних легкозаймистих предметів та випалюйте на вогнетривких поверхнях. Полум’я потрібно направляти на матеріал і вести поверхнею, ніби зафарбовуєте пензликом. Можна кілька разів для гарного пропалювання. Пропалити необхідно близько 4 мм поверхні, краще спочатку потренуватися на непотрібних деталях, щоб «набити руку».

Після впливу полум’я або гарячого повітря високої температури дерево опускають у воду. Далі його вимивають і очищають за допомогою металевих щіток, щоб усунути нагар. Про це треба подбати заздалегідь, тому що наприклад, об’ємні дошки для паркану чи обробки будинку, не так просто опустити у якусь ємність. Вам буде потрібно багато води, та допомога ваших близьких чи співробітників.

Вже оброблене дерево можна додатково обробити спеціальними маслами, різними лаками, ґрунтовками – все залежить від того, де ви далі застосовуватимете матеріал.

Яку породу дерева вибрати?

Щоб отримати «зістарене» дерево, ви можете обрати будь-яку породу. Це буде залежати від того, який ефект вам потрібен. Для яскраво вираженого та чіткого малюнка волокон дуже добре буде взяти хвойні породи (ялина, сосна). А ось для отримання однорідного темного кольору беруть щільні породи (горіх, клен, бук, граб). А бувають ще більш вишукані своїми малюнками дерева – наприклад, горіх вражає своїм дрібним, фігурно химерним «розписом».

Велика кількість інструментів у широкому доступі, а також легкість в придбанні будь-яких матеріалів, дозволяє кожному з нас відчути себе митцем. Головне – додати фантазію та виділити свій час, що зараз, можливо, є найголовнішою задачею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus