USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.55 10.70

Епіфаній заявив, що готовий до діалогу з Онуфрієм, а вірян закликає позбутися «російського ярма»

Сьогодні 16:44
Предстоятель Православної церкви України Епіфаній заявив, що закон про заборону релігійних організацій, пов'язаних із РФ, дає можливіть відкинути російське ярмо. Він закликав православних вірян приєднуватися до ПЦУ і готовий до діалогу з митрополитом УПЦ МП Онуфрієм.

Про це Епіфаній заявив в ефірі телемарафону, пише Українська правда.

"У парламенті підтримали цей законопроєкт і в першому, і в другому читанні. Тому ми маємо зараз справді історичне рішення. Закон дає можливість всім релігійним структурам, які ще не зробили цього повністю, звільнитися від контролю Москви. І ми зі свого боку знову й знову закликаємо всіх православних в Україні, які ще цього не зробили, відкинути нарешті це російське ярмо. Ми відкриті до діалогу без передумов", – зазначив він.

За словами Епіфанія, ПЦУ весь час підтримувала необхідність захистити український релігійний простір від використання українських громад російськими релігійними центрами.

Він знову озвучив заклик до митрополита УПЦ МП Онуфрія і тих, хто перебуває з ним.

"Ми звертаємося, ми відкриті, ми протягнули нашу руку митрополиту Онуфрію, єпископату і духовенству із закликом розпочати діалог без попередніх умов. Ми звертаємося до вірних. Адже від них залежить наше спільне українське майбутнє. Адже кожна громада, згідно з українським законодавством і згідно з новим прийнятим законом, має можливість змінити свою юрисдикцію... Ми готові до єднання в цей непростий час випробування війною, коли агресор намагається нас знищити", – зазначив Епіфаній.

За його словами, багато громад в Україні прийняли відповідне рішення і приєдналися до помісної Української православної церкви.

Він також зазначив, що для переходу громада повинна зібрати збори, ухвалити відповідне рішення і внести зміни до власного статуту.

Коментуючи, слова представника УПЦ МП Климента про відсутність діалогу між дужовенством ПЦУ та УПЦ МП, Епіфаній назвав його слова "дивними". За його словами, з 2019 він особисто і Синод зверталися до УПЦ МП, але у відповідь отримали лише ультиматум, на який ніколи не погодяться в ПЦУ: "Ми відкриті, ми готові до діалогу, але ми не отримали жодної відповіді. Ми очікуємо, але, на жаль, вони не бажають навіть спілкуватися із нами".

Читати ще: Зеленський ввів санкції проти представників УПЦ МП та РПЦ: хто потрапив до списку

Тим часом Державна служба України з етнополітики та свободи совісті розʼяснила, що рішення щодо припинення діяльності релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою, буде приймати суд у разі відмови виконати припис Держетнополітики.

"Ухвалений закон не забороняє Українську православну церкву як таку, а передбачає розірвання її зв’язків із Російською православною церквою, яка є невіддільною від російського режиму та активно сприяє воєнним злочинам, злочинам проти людяності та іншим звірствам, які Російська Федерація вчиняє у ході збройної агресії проти України", – йдеться в повідомленні.

У Держетнополітики наголошують, що релігійним організаціям, пов’язаним із МП, надається можливість вийти з його складу, дотримуючись чітко прописаної процедури.

Там запевнили, що рішення про входження тієї чи іншої релігійної організації до складу РПЦ, як і питання про припинення її діяльності, прийматиметься на основі досліджень, проведених незалежними від держави безсторонніми експертами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
x Показати IP Сьогодні 17:54
хто хотів той перейшов А хто не хоче не перейде

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus