USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Експрес-тест на COVID-19 буде ефективним протягом 5-7 днів хвороби, – вірусологиня з Луцька

3 Лютого 2021 21:03
Антиген-тестування на наявність коронавірусу активно проводитиметься серед волинян. Тому не виключено, що кількість ПЛР-тестів може зменшитися. Водночас населення й надалі здаватиме аналізи на наявність антитіл.

Вірусологиня Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Волинської обласної інфекційної лікарні Алла Кінах розповіла Суспільному Волинь, що для коронавірусної інфекції, незважаючи на наявність уже експрес-діагностики, золотим стандартом все одно залишається ПЛР-тестування, під час якого теж шукають антиген, тобто частинки вірусу.

Нагадаємо, 48 тисяч антиген-тестів для швидкого виявлення COVID-19 надійшло до Волинської області і розподілено згідно з наказом управління охорони здоров’я облдержадміністрації №34-од від 22 січня 2021 року серед закладів охорони здоров’я області.

«Будь-який збудник, який потрапляє у наш організм, – це антиген. Тобто і під час ПЛР-діагностики, і під час експрес-діагностики ми шукаємо частинки вірусу. Чим відрізняється ПЛР-тестування і експрес-діагностика? По-перше, звісно, часом. Щоб отримати результат аналізу на ПЛР, потрібно мінімум 4-5 годин, а якщо мова йде про віддалені куточки області, то пацієнти можуть чекати на результат добу-дві. Під час експрес-діагностики пацієнт отримає результат протягом 30 хвилин», – сказала Алла Кінах.

Вона підкреслила, що експрес-тест також є набагато дешевшим за ПЛР-тест. Водночас ПЛР-тестування є набагато точнішим.

«Усе залежить від реактивів, які використовуються в ПЛР-діагностиці; є такі реагенти, які спрацьовують вже при двох-трьох вірусних копіях, якщо вони є в біологічному матеріалі. Що стосується експрес-діагностики, то, за різними джерелами, її чутливість і специфічність складає від 84% до 96%. Так, це висока чутливість. Усе залежить від того, у який період забраний біологічний матеріал у хворого. Матеріал для експрес-діагностики оптимально збирати в перші дні захворювання, тобто на початках клінічних проявів хвороби в пацієнта. Ефективним тест буде протягом 5-7 днів. Тобто якщо людина хворіє впродовж тижня, то чутливість тесту буде меншою, тому що кількість частин вірусу зменшилася», – пояснила вірусологиня.

Якщо експрес-тест показав позитивний результат на наявність коронавірусу, то для підтвердження діагнозу ПЛР-дослідження не потрібне, як, наприклад, у випадку ІФА-тестування.

«Експрес-діагностика в медицині існує вже давно, але перші експрес-тести на коронавірус з’явилися лише у вересні минулого року. На сьогодні вже майже 100 компаній займаються виробництвом цих тестів, – зазначила вірусологиня. – Експрес-діагностики наявні теж у випадку інших інфекцій, наприклад СНІДу, вірусних гепатитів, сифілісу, грипу тощо. Це дуже зручно, адже таку діагностику можна зробити в присутності пацієнта і буквально за 15-20 хвилин лікар може прийняти рішення щодо подальшого лікування».

Як звернула увагу, теоретично, експрес-тестування не є складним і його можна зробити в домашніх умовах, водночас порадила не експериментувати: «Якщо вас щось турбує, то зверніться до свого сімейного лікаря. У медичному закладі все гарно розкажуть і зроблять».

Як наголосила Алла Кінах, на її думку, дослідження на наявність антигену в деяких випадках є набагато інформативнішим, ніж дослідження на наявність антитіл. Адже, до прикладу, антитіла класу М з’являються на 7-10 день від початку клінічних проявів коронавірусу, і якщо біологічний матеріал у пацієнта взято раніше, ІФА-тест не покаже наявність антитіл, тобто дослідження матиме хибний результат.

«Так, як і для ПЛР-тестування, до забору біологічного матеріалу на експрес-тест пацієнтам рекомендують протягом трьох-чотирьох годин не використовувати спрей чи каплі для носа, а також не промивати ніс», – сказала вона.

За її словами, відповідно до статистики нових випадків хвороби, а також згідно з даними щодо заповнення ліжок у стаціонарі, захворюваність на коронавірус в області пішла на спад. «Сподіваємося, що хвороба дійсно пішла на спад. Хоча багато спеціалістів стверджують, що потрібно очікувати третьої хвилі… Багато людей уже перехворіли. І як на мене, якщо в людини є власний імунітет, їй не варто щеплюватися, хоча б у першій хвилі вакцинації. Однак це особиста справа кожного».