USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Ексдепутат Волинської облради, який торгував місцями на цвинтарі, отримав політичний притулок у Данії

21 Травня 2021 11:06
Десять років тому ім’я колишнього волинського чиновника Олександра Вікторова скандально прогриміло на всю країну. Поліція запевняла, що він, перебуваючи на посаді директора Луцького спецкомбінату, торгував місцями на цвинтарі. В той же час він був депутатом обласної ради від ВО «Свобода». Згодом його засудили, а в Данії надали політичний притулок.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Нагадаємо, Олександра Вікторова затримали 28 вересня 2011 року за фактом отримання хабара у розмірі 1,3 тисячі доларів. Згодом прокуратура порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 3 статті 368 (одержання хабара) Кримінального кодексу України. А 5 жовтня прокурор Волинської області Андрій Гіль повідомив, що Вікторов перебуває у розшуку. 10 жовтня Олександра Вікторова у розшук оголосила й міліція.

На той момент Вікторов був депутатом обласної ради ВО «Свобода» і добряче підставив своїх-колег однопартійців цим скандалом.

У 2012 році його засудили до п’яти років ув’язнення. Проте Вікторов досі перебуває у розшуку, хоч і місце його перебування відоме. Чоловік наразі мешкає у Данії, де він отримав статус політичного біженця. Зараз ексчиновник судиться з українськими правоохоронцями і хоче, щоб його виключили зі списку розшуку.

Уже сам факт, що Вікторову надали статус політичного біженця викликає чимало питань. По-перше, відомо, що країни Євросоюзу просто так цього не роблять, кримінальних злочинців Євросоюз не переховує і прихисток їм не дає. По-друге, чому Вікторова у Європі визнали саме політичним біженцем? Адже злочин, в якому його звинуватили в Україні, до політики стосунку не має.

Сам Олександр Вікторов переконує: його підставили, а справу сфальсифікували. Мовляв, кримінальна справа є вираженням його політичного переслідування. А причина, припускає, наче полягає в тому, що його політичні погляди не подобалися тодішньому голові Волинської облдержадміністрації. Начебто, переконує ексчиновник і колишній депутат, саме зі стін облдержадміністрації надійшла команда в прокуратуру завести на нього кримінальну справу. Вікторов каже: чи не усі обвинувачення прокуратури ґрунтувались лише на показах свідків, яких називає «професійними». Мовляв, це ті люди, на яких поліція мала вплив. Приміром, один з головних свідків у суді так і не з’явився. Такий собі Василь чи то Ващук, чи то Монзолевський (чоловік змінював свої прізвища). А через кілька років цей же свідок фігурує в журналістських розслідуваннях про шахрайство та афери на Хмельниччині. А на той час дії Василя Ващука у поліції не розслідували.

Зараз же у Волинському окружному адміністративному суді розглядається позов Олександра Вікторова до прокуратури. Він хоче, аби його виключили із розшуку.

«Україна подавала мене на екстрадицію у 2018 році, і Данія відмовила в цій екстрадиції. Це питання навіть не розглядав данський суд, не дійшло до розгляду, а розглянув Генеральний прокурор і відмовив в задоволенні цього запиту. Бо там процедура така, що спочатку розглядає прокурор, чи є взагалі підстави для видачі. Я був затриманий після звернення України, після встановлення мого місцезнаходження. Затримали мене на вісім діб, і цей час я перебував під арештом. На восьму добу Генеральний прокурор Данії прийняв рішення про відмову в екстрадиції. Більше того: за цих вісім днів я отримав дві тисячі євро компенсації за безпідставний арешт, а Інтерпол наразі скасував мій розшук», – каже Вікторов

Прокуратура знімати з розшуку Олександра Вікторова не погоджується.

«Відносно позивача був ухвалений обвинувальний вирок суду, а саме: вироком Луцького міськрайонного суду від 17.09.12 Вікторова визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень. Йому призначене відповідне покарання у вигляді 5 років позбавлення волі», – каже представниця Волинської обласної прокуратури Тетяна Романишина.

Обласна прокуратура позов Олександра Вікторова не визнає. Кажуть, є вирок суду про ув’язнення Вікторова, але до матеріалів справи прокуратура цей вирок чомусь не додала. Такі дії представника прокуратури суддю дуже дивують.

«А де ті вироки? В якому вони суді? Ви посилаєтесь, що є вироки, де ті вироки в матеріалах справи? Звідки Ви берете цю інформацію, що зазначаєте суду? Де вони в цій справі? Ви ж на ці обставини звертаєте увагу. Представник відповідача, ви ж розумна, досвідчена людина. Коли ви звертаєте увагу на ті обставини – всі обставини мають бути підтверджені належними і допустимими доказами», – зауважив суддя Волинського окружного адміністративного суду Юрій Сорока.

Олександр Вікторов каже, що у проханні переглянути справу щодо самого вироку за нововиявленими обставинами в Луцькому міськрайонному суді йому відмовили.

Підготовче засідання за цим позовом відклали до кінця травня. Проте Вікторов позивається ще і до Нацполіції. Цю справу розглядають у Львові.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Правдоруб Показати IP 21 Травня 2021 11:22
Тепер буде в Даннії продавати місця на цвинтарі...
юра Показати IP 21 Травня 2021 11:42
волинянам заборонено торгувати - добре що я не волинянин...
борьба продолжается Показати IP 21 Травня 2021 11:55
как лазоренка осудили и оставили жить с деньгами у себя! боритесь и поборете!
Народна прокуратура Показати IP 21 Травня 2021 12:07
"... кримінальна справа є вираженням його політичного переслідування". І як це я міг не знати такого видатного політка, що клята влада навіть вдалась до політичних репресій внаслідок його впливової політичної позиції?
Активіст Показати IP 21 Травня 2021 12:25
Оце лице біженця? Як Данія його прокормить.
Анонім Показати IP 21 Травня 2021 13:47
хлоп, мабуть, давно вже став румуном і мав все на увазі
43 Показати IP 21 Травня 2021 18:37
Достойне обличчя "Свободи"!
Мойша Показати IP 21 Травня 2021 19:47
А кращих фото не було? А то як Доцент з Джентельменів удачі)))
лучанка до Мойша Показати IP 22 Травня 2021 14:04
вирок Луцького міськрайсуду і апеляція давно вступили в силу, але не виконані. На могилках на Рівненській все продав центральної алеї скоро не буде ...
санітар Показати IP 23 Травня 2021 06:05
Це розплата за "продаж" землі тим, хто відійшов у вічність. Найвища ступінь мародерства. А тепер мусить поневірятись, як червивий пес. За все у цьому житті треба платити.
Ось-ось Показати IP 23 Травня 2021 13:01
До чого тут вирок? З розшуку знімають, коли встановлене місцезнаходження. Як можна шукати знайдене?
Суд Показати IP 30 Травня 2021 11:43
Данському суду довіри більше ніж українському

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus